Kvinne straffet for å låne vekk bilen

Promillekjøringen endte på et jorde i Lillesand, og den mannlige sjåføren ble dømt. Nå er også den kvinnelige bileieren dømt til saftig bot, betinget fengsel og tap av førerretten.

LILLESAND: «I skjerpende retning vises det til den høye promillen og at kjøreturen endte med et mindre trafikkuhell.» heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Det var i mai 2018 at de to gode naboene fra Lillesand satte seg i bilen for å spise ved en restaurant i nærheten.

Restauranten lå kun et kort stykke hjemmefra, tilsvarende en 20 minutters gåtur.

Kvelden ble av det fuktige slaget. Ifølge den domfelte kvinnen i 50-årene hadde eierne av restauranten spandert diverse drinker på dem, slik at de var blitt «veldig fulle».

En halvtime over midnatt var det dags for å ta hjem. Kvinnen sa i retten at hun burde tatt nøklene fra vennen allerede ved ankomst, siden han begynte å drikke. Men det ble ikke gjort.

Og da kjøreturen plutselig endte med et trafikkuhell, hvor mannen mistet kontrollen og de havnet på et jorde, var det for sent.

Forbipasserende tilkalte politiet, som rykket ut og fant de to i nærheten.

Sjåføren ble deretter tatt med til blodprøve. Den viste en promille på 1,57 et par-tre timer etter uhellet.

Han ble i august dømt til 86.000 kroner i bot, 20 dager betinget fengsel på vilkår om program mot ruspåvirket kjøring, og tap av førerkortet i ett år og sju måneder.

Kvinnen har tilstått og erkjent straffskyld for brudd på vegtrafikklovens paragraf 31 «for å ha latt en annen bruke en motorvogn som han eide eller hadde rådighet over på eiers vegne, uten å ha forvisset seg om at den som han lar bruke motorvognen fyller vilkårene for å føre den.»

Rettspraksis tilsier at straffen for bileier skal ses i sammenheng med straffen for bilfører, men den vil være noe mildere.

Kvinnen er dømt til 20.000 kroner i bot, 20 dager betinget fengsel og tap av førerkort i seks måneder.

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.