— Nå er influensaen kommet, sier overlege Sølvi Noraas ved mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

Det er hun og kollegene som tar tempen på folkets helse på Sørlandet. Det gjør de ved å analysere prøver fra sykehusets pasienter og allmennpraktiserende leger på mistanke om influensa.

Og mens tallene for både desember og januar var lave og stabile, steg de markant i uke 5 og økte ytterligere i uke 6. ## Halvparten

— I uke 6 var halvparten av alle prøvene positive, sier Noraas.

Av 190 prøver var 86 positive for influensatypene A og B. Mens den foregående uka hadde de 163 prøver, og bare 52 var positive. Altså en tredel.

Noraas har all grunn til å tro at tallene vil fortsette å stige, men hvor mye og hvor fort tør hun ikke si.

Men på Kristiansand legevakt har de allerede merket det, på kroppen.

— Joda, influensasesongen er over oss, sier leder av legevakta i Kristiansand Rolf Jarnes, og noterer bekymret at også ansatte ved legevakta er rammet og sengeliggende.

Markant økning

Folkehelseinstituttet mottar meldinger fra hele landet, og fører statistikk uke for uke. Også der ble det registrert en markant økning i influensatilfeller i uke fem.

Positivprosenten økte fra 21,4 prosent i uke 4 til 27,6 prosent i uke 5. Antall sykehusinnleggelser økte betydelig sammenlignet med uke fire. Det ble påvist 798 tilfeller av influensavirus A og B i hele Norge.

Men dette er garantert bare toppen av isfjellet, bekrefter Noraas. For de aller fleste kjenner symptomene og går verken til lege, sykehus eller legevakt. De tar bare ut en egenmelding, og da blir det ikke registrert i offentlige registre.

Fædrelandsvennen har sjekket med flere skoler og barnehager, samt Sørlandet sykehus og Kristiansand kommune. Ingen rapporterer om uvanlig stort sykefravær.

Ennå.