Svein Arne Eftestøl (20), Øyvind Heiland (19) og Stian Sindland (33) fra Kvinesdal stilte med selvlagd slagord og banner for anledningen. Foto: Kjartan Bjelland
Ungdomssekretær Lars Klottrup Berge, i LO er fornøyd med oppmøtet tross det dårlige været. Foto: Kjartan Bjelland
Terje Skjyvulstad, nestleder i Unio, gikk hardt ut mot arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i sin tale til forsamlingen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi ser hva du tilbyr oss Robert Eriksen, men vi takker nei, sa Tom Atle Steffensen, leder i Norges Handikapforbund Agder.

Torvet som var fylt av mennesker responderte med applaus.

- Uhørt

I to timer onsdag formiddag streiket tusenvis av mennesker. Streiken er en protest mot regjeringen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sine foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

Les også:

Flere av de oppmøtte utenfor rådhuset hadde med seg plakater. «Stopp raseringen av arbeidsmiljøloven» sto det på et stort banner midt i folkemengden. Øyvind Heiland, Stian Sindland og Svein Arne Eftestøl reiste helt fra Kvinesdal for å delta på streiken. Alle jobber de ved smelteverket Eramet.

— Vi er til sammen 37 kolleger som streiker. Vi har funnet på slagordet og ønsket å lage et stort banner sånn at vi ble sett i mengden, sier Heiland.

— Hvis de endringene som er foreslått i arbeidsmiljøloven blir vedtatt, er det helt uhørt. Midlertidige ansettelser er ikke løsningen, fortsetter Sindland.

- Vil gi konsekvenser

Flere av de oppmøtte søkte ly under taket, men det var ikke aktuelt for kvindøler.

— Det er veldig vått, men vi skal stå her slik at alle ser oss, dette er en viktig, sier Sindland.

Landsorganisasjonen i Norge (LO), norsk arbeidstakerorganisasjon Unio og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (Ys) organiserte streiken.

— Lovverket er fleksibelt nok slik det er i dag. Blir det endringer i arbeidsmiljøloven vil det gi konsekvenser. Blant annet vil det si at morgendagens arbeidstakere må finne seg i å jobbe midlertidig i mange år. Dette kan føre til at det blir problematisk å etablere seg og få lån, sier Åse Birkrem, leder i arbeidstakerorganisasjonen Delta Kristiansand.