— Med den betydelige skredfaren som er på Hovden nå, kan det i flere tilfeller utløses skred av folk på ski. Går det et nytt skred er det sannsynlig at det utløses på denne måten. Disse skredene kan gi store konsekvenser, sier skredekspert Peter Gauer i Norges geotekniske institutt (NGI).

Bilder tatt fra helikopter søndag viser at mange skigåere har kjørt på ski i brattenget på Hovden i helga - selv om det er strenge forbud mot det.

Spor i snøen utenfor løypene på Hovden skisenter i Bykle kommune. Snøskredekspertene advarer mot å kjøre utenfor løypene, særlig i bratte fjellsider. Faren for ras er stor. Foto: NTB Scanpix

— Økning

— Skiløpere, spesielt de som skal kjøre bratt, må kunne sakene sine. De må ha redningsutstyr, og de må sjekke forholdene. De aller fleste ulykker skjer grunnet skikjørere i bratt terreng, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI til NTB.

Han får støtte av kollega Peter Gauer. Ifølge Gauer er det en økende tendens at skred utløses av mennesker. Både av folk på ski eller snøbrett, eller folk som går i uheldig terreng.

— De siste tre-fire årene har det i gjennomsnitt forekommet ni skred i Norge. Alle utløst på denne måten. Tidligere har tallet ligget på omtrent fire. Slike skred har også ført til dødsfall, sier skredeksperten.

Les også:

Leder ved Hovden Alpinsenter vet ikke hva mer de kan gjøre for å hindre uvetting kjøring i ulovlige løyper.

— Vi har et gryende håp om at flere vil forstå hvor farlig dette kan være. Det må vises større respekt for forholdene som råder, sier Sture Pilegård.

- Skilt og sperringer

Ifølge han er informasjonen om forbudet god nok.

— Vi har både fysiske sperringer og skilter. Skiltene finnes i bunnen av bakken, på restauranten, og de som selger skipass informerer om skredfaren. I tillegg har vi lagt ut opplysningene på våre nettsider og på Facebook. Det er helt opplagt at så lenge løypa ikke er preparert er det ikke lov å kjøre der, sier Pilegård.

Les også:

— Har blitt bedre

— Det neste trinnet måtte være å stenge heisen for alle, og det blir ikke helt rettferdig for dem som velger å følge råd og påbud. Vi kan ikke stå vakt og holde folk fysisk, vi må appellere til folkevett, noe vi gjør, fortsetter han.

Pilegård mener den ulovlige og farlige frikjøringen har blitt mindre siden nyåret.

— Da fosset det folk ned. Nå er det snakk om et moderat antall mennesker, hevder lederen av alpinsenteret.