Uttalelsen kom da han orienterte kommunestyret om utredningene som pågår om kommunegrense. Han nevnte skatte— og avgiftspolitikken både som en mulig fordel og en mulig ulempe i det videre arbeid.

KrFs gruppeleder Daniel Bakken sier han ikke frykter «Kristiansand-satser» på skatter og avgifter i Vennesla.

Daniel Bakken, gruppeleder KrF, vil se mulighetene.

— Det er altfor tidlig å konkludere om kommunegrenser, men det er ikke sikkert skatten blir noe problem. Blir det storkommune, er det slett ikke gitt at de høyeste satsene på eiendomskatt eller kommunale avgifter skal gjelde, sier han. - Hvordan begrunner du den troen?

- Flere å dele på

— For det første blir ting ofte billigere når det er flere til å dele på en regning. For det andre vet vi at det utløses ekstra midler fra staten ved sammenslåing. De kan naturligvis brukes til å redusere skattetrykket, sier han.

I Vennesla er det fire promille i eiendomskatt. I Kristiansand er satsen sju promille, som er maks. Iveland er eneste kommune i knutepunktet som ennå ikke har innført eiendomsskatt på boliger.

Vann og kloakk-avgiftene er også ulike. Her er tradisjonelt Kristiansand vært lavest, mens de spredt bosatte landkommunene har vært dyrere.

Femti mot en

Rådmann Skisland ber politikerne se muligheter, tenke langt fram og våge å ta debattene. Han ville ikke konkludere selv, men han minnet om at kommunene har helt andre utfordringer enn for noen få tiår siden.

— Jeg for si som en mann i Hægeland sa: Før var det én mann på kommunehuset for hver femtiende i skogen. Nå er det én i skogen for hver femtiende på kommunehuset. Det viser noe av endringene som har skjedd siden sist vi vurderte kommunestruktur i Norge, sa rådmannen.