Det sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til Fædrelandsvennen etter å ha hørt finansminister Siv Jensen (Frp) redegjøre for sitt syn på menneskerettighetene i Stortingets spørretime onsdag.

Det var SV-leder Audun Lysbakken som krevde svar på om Jensen sto fast på tidligere uttalelser om at hun kunne være villig til å bryte menneskerettighetene for å få Mulla Krekar sendt ut av landet. Jensen presiserte at regjeringen forholdt seg til grunnloven og menneskerettighetene, men la til at hun som «partileder i Frp, mener det Frp alltid har ment».

Frps program

Hun presiserte at Frp har programfestet at de er for grunnleggende menneskerettigheter, men la til at de også er for å løse de nye sikkerhetsutfordringene Norge og Europa står overfor.

Kari Henriksen tolker dette som at hun ikke har gått tilbake på det hun tidligere har sagt:

— Jeg oppfattet tvert i mot at hun opprettholder den doble kommunikasjonen og taler med to tunger. Hun svarte som statsråd med en setning, men brukte to oppfølgingssvar på å snakke som leder av Frp. Stortinget forholder seg ikke til henne som leder av Frp, men som statsråd, sier Henriksen.

- Utrolig trist

— Det er utrolig trist for Norge som nasjon at et av våre mest fremtredende regjeringsmedlemmer ikke kan være tydeligere i et så viktig spørsmål. Det kan bidra til å svekke Norges internasjonale posisjon som et fyrtårn for menneskerettigheter, sier Henriksen.

Audun Lysbakken var mer fornøyd med svaret, men mener testen på hva Siv Jensen egentlig mener vil vise seg i tiden framover:— Den store testen kommer i ettertid, for en finansminister kan ikke fortsette å si to forskjellige ting. Det er greit at en partileder av og til må si noe som er på siden av regjeringens politikk, men det er ikke greit i fundamentale spørsmål som rokker ved verdigrunnlaget vårt. Det kan skade vårt politiske system om hun er uklar på det, sier Lysbakken til Fædrelandsvennen.