Christina Stenbek Østtveit

Professor kritisk til Spesialenhetens henleggelse i Baneheia-saken

Professor i politivitenskap ved Politihøgskolen, Morten Holmboe. Foto: Politihøgskolen

Politihøgskole-professor Morten Holmboe er kritisk til at etterforskningen av politiet i Baneheia-saken ble henlagt. Han vil ha Riksadvokaten på banen.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket om Agder politidistrikt eller enkeltpersoner har gjort tjenestefeil ved å ikke formidle til Statsadvokaten at Jan Helge Andersen ble anmeldt for voldtekt i 2009. Saken ble henlagt.

– Det er overraskende hvis ikke politidistriktet så betydningen av en slik sak mot Andersen i 2009 mens Gjenopptakelseskommisjonen behandlet saken, sier Holmboe til Dagbladet.

– Om man mener det ikke kan føres bevis for at noen har visst at opplysningen var gal, kan det likevel være tale om en grovt uaktsom tjenestefeil, av enkeltpersoner eller samlet av politidistriktet, sier Holmboe.

Samtidig understreker professoren at han selv ikke kan vurdere hva de ansvarlige i Agder-politiet har visst. Dette mener han Riksadvokaten bør se nærmere på.

Viggo Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, har allerede varslet at han vil klage på Spesialenhetens vedtak. Da går i så fall saken direkte til Riksadvokaten. (NTB)

Siste nytt

Få siste nytt i Baneheia-saken her.

Tips oss
Erlend Olsbu

Viggo Kristiansen i retten 13. desember

Borgarting lagmannsrett har berammet dato for rettsmøte for behandlingen av gjenåpningssaken til Viggo Kristiansen.

Saken er berammet tirsdag 13. desember 2022 klokka 09.00.

Det opplyser lagmannsretten i en pressemelding torsdag.

Under rettsmøtet vil påtalemyndigheten legger ned påstand om frifinnelse for drapene og voldtektene Kristiansen ble dømt for i 2002.

Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, har opplyst at Kristiansen vil møte i retten når saken behandles.

Det er satt av en rettsdag til rettsmøtet. Saken vil bli behandlet som meddomsrettssak.

Domsavsigelsen vil bli avholdt torsdag 15. desember 2022 klokka 12.00.

Rettens leder er lagmann Tonje Vang.

Arild Sandvik

NRK: Flertall på Stortinget for å granske Gjenopptakelseskommisjonen

Siv Hallgren er leder av Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker. Foto: NTB scanpix

Det er flertall på Stortinget for en gjennomgang av Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker, skriver NRK.

Etter at riksadvokaten fredag ba om at Viggo Kristiansen frikjennes for Baneheia-drapene, har SV ønsket en full gjennomgang av arbeidet i kommisjonen.

– Bakteppet for dette forslaget er et alvorlig bakteppe. Et justismord skal ikke skje. Nå er det et bredt spekter av partier som stiller seg bak forslaget SV har initiert om at vi må få en gjennomgang av kommisjonen, sier justispolitisk talsperson Andreas Sjalg Unneland (SV) til NRK.

Høyre, Frp, Rødt, Venstre og MDG bekrefter til NRK at de stiller seg bak forslaget, som skal fremmes torsdag.

Anders Mjaaland

Sjødin: – Viggo Kristiansen møter i lagmannsretten

Foto: Erlend Olsbu / Fædrelandsvennen

Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, bekrefter at hans klient vil møte fysisk i Borgarting lagmannsrett når de skal behandle Baneheia-saken.

Til Fædrelandsvennen sier Sjødin at det fremdeles ikke er berammet en dato for rettsmøtet i lagmannsretten.

Tidligere har forsvareren sagt til Fædrelandsvennen at han regner med det vil skje innen den neste måneden.

Onsdag har han vært i telefonmøte med statsadvokat Andreas Schei om fremdriften i saken.

– Vi har hatt telefonsamtaler, og så vil det snart bli et saksforberedende møte, sier Sjødin til Fædrelandsvennen.

Riksadvokat Jørn Maurud kunngjorde fredag at han har innstilt på frifinnelse for Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Dette vil Arvid Sjødin legge ned påstand om i Borgarting lagmannsrett.

I tillegg skal det utmåles en straff for en overgrepssak Kristiansen ble dømt for i forbindelse med Baneheia-saken. Denne straffen vil uansett være ferdig sonet.

Elling Svela

Sjødin: Ligger an til rask avklaring i retten for Viggo Kristiansen

Det første planleggingsmøtet mellom Viggo Kristiansens forsvarer, påtalemyndigheten og Borgarting lagmannsrett ble holdt allerede mandag.

Advokat Arvid Sjødin sier til NTB at det ikke ble avklart når det formelle rettsmøtet der påtalemyndigheten vil legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen, men legger til at det ikke vil ta lang tid.

– Vi har hatt et møte mellom statsadvokaten, dommer Tonje Vang og meg selv. Vi har gått gjennom hvordan den videre prosessen skal gå. Det ble ikke fastsatt noen konkret dato for når selve rettsmøtet skal holdes, sier Sjødin til NTB.

Han sier partene vil ha en nytt møte, trolig allerede denne uken, og legger til at det ikke vil ta lang tid før et rettsmøte der påtalemyndighetens varslede påstand om frifinnelse kan bli lagt ned. (NTB)

Elling Svela

Forsvareren forventer at siktelsen mot Jan Helge Andersen blir henlagt

Forsvarer Svein Holden forventer at siktelsen mot hans klient Jan Helge Andersen blir henlagt på bevisets stilling.

Holden mener det faktum at påtalemyndigheten vil frifinne Viggo Kristiansen (43) ikke samtidig betyr at det er grunnlag for ny tiltale mot Andersen (41).

– Etter min vurdering er det klart at bevisene i saken ikke gir grunnlag for å konstatere utover rimelig tvil at Jan Helge Andersen er skyldig i drapet og falsk forklaring, skriver Holden til TV 2.

– Jeg forventer derfor at siktelsen mot Jan Helge Andersen vil bli henlagt på bevisets stilling, skriver han.

Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, har varslet at det vil bli levert anmeldelse og trolig også et krav om erstatning mot Jan Helge Andersen. Dette på bakgrunn av det de mener er falsk anklage. (NTB)

NTB

Bistandsadvokater vil ha nye etterforskere til etterforskningen av Jan Helge Andersen

Audun Beckstrøm t.h. og Håkon Brækhus er bistandsadvokatene for de etterlatte foreldrene etter Baneheia-drapene. De ønsker nye etterforskere til å etterforske Jan Helge Andersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Foreldrenes bistandsadvokater i Baneheia-saken ønsker at nye etterforskere skal ta seg av etterforskningen av Jan Helge Andersen.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud bekreftet fredag at Jan Helge Andersen vil bli videre etterforsket, og at han innstiller på frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

Foreldrenes bistandsadvokater sier til Nettavisen at de ønsker at nye etterforskere skal ta seg av etterforskningen av Andersen.

Om det blir andre etterforskere i Oslo politidistrikt, et annet politidistrikt eller særorgan i politiet som skal overta, har ikke Håkon Brækhus sterke meninger om, men han mener det vil være en fordel å få nye øyne på saken.

Han er den ene av to bistandsadvokater. Den andre, Audun Beckstrøm, sier at det mest nærliggende er at Kripos overtar den videre etterforskningen, men at det får det være opp til påtalemyndigheten å avgjøre.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for medvirkning til voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen (10) og for drap på hennes venninne Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Han ble imidlertid frikjent for å ha voldtatt og drept Sløgedal Paulsen.

Kristiansen har hele tiden nektet for å ha hatt noe med saken å gjøre, men ble dømt til 21 års forvaring.

– Jobben må fortsette så lenge drapet på Lena er uoppklart. Saken er nå uoppklart. Når Oslo politidistrikt har avsluttet etterforskningen sin er det naturlig at andre overtar, sier Beckstrøm.

Elling Svela og Anders Mjaaland

Viggo Kristiansen anmelder Jan Helge Andersen for falsk anklage

Advokat Arvid Sjødin i Oslo fredag. Foto: Kristin Ellefsen

Viggo Kristiansen vil anmelde Jan Helge Andersen for falsk anklage, og samtidig kreve erstatning fra ham. Det opplyser hans advokat Arvid Sjødin til Fædrelandsvennen.

– Det blir levert anmeldelse for falsk anklage. Med det følger det også et krav om erstatning, sier Arvid Sjødin.

Viggo Kristiansen ble i september 2000 utpekt av Jan Helge Andersen som hovedmannen bak Baneheia-drapene. Kristiansen ble dømt for begge drapene, og sonet til sammen 20 år i fengsel.

Fredag ble det klart at riksadvokaten innstiller på frifinnelse av Kristiansen.

– Krenkelsen Viggo er utsatt for, skjedde på bakgrunn av en rettsstridig handling. Det vil bli utgangspunkt for vurderingen av størrelsen på erstatningskravet, sier Sjødin til Dagbladet, som først omtalte saken.

Advokaten varsler at anmeldelsen mot Andersen vil bli levert i forbindelse med det kommende rettsmøtet i Borgarting lagmannsrett.

– Når det gjelder saken som sådan tror jeg den er ferdig i løpet av en måned. Når det gjelder erstatning og sånt vil det ta lenger tid. Mye lenger tid, sier Sjødin til Fædrelandsvennen.

Elling Svela

Dørum vil ha evaluering av Gjenopptakelseskommisjonen

Odd Einar Dørum (V) var justisministeren som opprettet Gjenopptakelseskommisjonen i 2003. Etter frikjennelsen av Viggo Kristiansen vil han evaluere ordningen.

– Man må evaluere alle sider ved straffesaksbehandlingen, og man må i en slik sammenheng selvfølgelig også evaluere Gjenopptakelseskommisjonen, sier han til Dagbladet.

– Hvorfor mener du at det er påkrevd?

– Det skyldes at vi står overfor en rettsstatsskandale der en person er uskyldig dømt, sier Dørum.

Han legger til at en evaluering uansett ville vært på sin plass, fordi Gjenopptakelseskommisjonen nå har eksistert i nærmere 20 år. (NTB)

Jan Oddvar Lie Eide

Politiet oppmerksomme på sikkerheten til Jan Helge Andersen på hemmelig adresse

Etter Riksadvokatens frifinnelse av Viggo Kristiansen fredag, er sikkerheten rundt Jan Helge Andersen blitt et tema.

- Jeg vet at politiet er oppmerksomme på problemstillingen, sier statsadvokat Andreas Schei til Dagbladet.

Jan Helge Andersen bor i dag på hemmelig adresse og har endret navn.

Politiets operasjonsleder i politidistriktet der Andersen nå bor, sier til Fædrelandsvennen at politiet lørdag verken kan bekrefte eller avkrefte opplysninger i saken.

Heller ikke politiet i Oslo, som har ansvaret for etterforskningen mot Andersen, ønsker overfor Dagbladet å kommnetere hvilke vurderinger som er gjort.

Andersens advokat Svein Holden vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

NTB

Jan Helge Andersens mor: – Håpet på ny rettssak

Moren til Jan Helge Andersen stiller spørsmål ved Riksadvokatens avgjørelse om å frifinne Viggo Kristiansen. Selv hadde hun håpet på en ny rettssak.

– I dag er det nesten utelukkende snakk om DNA-beviset og mobilbeviset. Jeg har en opplevelse av at man har satt til side alle de andre bevisene som lå til grunn da gutten ble dømt for 20 år siden, sier Berit Andersen til NRK.

Riksadvokaten kunngjorde fredag at han landet på frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken og bekreftet samtidig at etterforskningen av Jan Helge Andersen fortsetter videre.

Andersen ble dømt til 19 års fengsel for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8), mens Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10). Per nå står dermed drapet på Sløgedal Paulsen som uoppklart.

Moren til Jan Helge Andersen sier at saken har vært en stor belastning for familien, og at de nå håper det blir gjort en jobb for å sikre flere svar i saken.

– Jeg håpet på en ny rettssak. Ifølge riksadvokaten står vi nå med et uoppklart drap. Hvem drepte den andre jenta, spør Andersen.

Riksadvokaten uttalte fredag at Andersen forklaring lider av svakheter. Moren sier at hun har vært i tvil mange ganger om hvorvidt sønnen har snakket sant i saken, men at hun stoler fullt og helt på ham.

– Han kan ha pyntet på forklaringer, og forklart mer på et tidligere tidspunkt. Men jeg stoler på han, sier hun.

NTB

Viggo Kristiansen vil ikke betale til de etterlatte i Baneheia-saken

Viggo Kristiansen nekter å betale erstatning til de etterlatte foreldrene i Baneheia-saken, og vil begjære erstatningsdommen gjenåpnet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Viggo Kristiansen vil ikke vil betale erstatning til de etterlatte foreldrene i Baneheia-saken, og kommer til å begjære erstatningsdommen gjenåpnet.

Det sier Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin til VG etter at riksadvokaten fredag kunngjorde at han vil innstille om at Kristiansen frifinnes for Baneheia-drapene.

Kristiansen ble dømt til å betale nesten 1,7 millioner kroner til foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8). Noe av summen ble han dømt til å betale solidarisk sammen med Jan Helge Andersen.

– Viggo Kristiansen kan ikke sitte og betale for noe han ikke har gjort. Det kan ikke staten pålegge ham, sier Sjødin.

Han bekrefter at de kommer til å begjære erstatningsdommen gjenåpnet – og be om at erstatningskravet skal forsvinne.

Foreldrenes bistandsadvokat Audun Beckstrøm sier det er for tidlig for familien å gi noen kommentar til at Kristiansen ikke ønsker å betale erstatningen.

Foreldelsesfristen på 10 år i tvisteloven kan skape problemer for Kristiansen. Den sivile erstatningsdommen ble avsagt i 2002.

NTB

Viggo Kristiansen ønsker å møte i retten

Viggo Kristiansen ønsker å møte opp selv ved et eventuelt rettsmøte der han skal frifinnes for Baneheia-drapene i 2000.

– Det er for å få et ordentlig punktum for denne saken. Han vil avslutte det skikkelig, sier Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NRK.

Han tror ikke Kristiansen vil bruke rettsmøtet som en arena for å uttale seg, men at han likevel vil være til stede i retten.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud kunngjorde fredag at han vil innstille om at Borgarting lagmannsrett frifinner Kristiansen for Baneheia-drapene, som han ble dømt for og sonet 21 år i fengsel for.

Lagmannsretten skal nå avgjøre saken endelig, og det er opp til dommeren å avgjøre om det skal bli et rettsmøte, eller om det skal holdes via kontorforretning der alt skjer skriftlig. Lovens hovedregel er at det skal holdes et rettsmøte.

Vegard Damsgaard

Juryleder: – Helt forferdelig

Juryleder Rita Johnsen like før hun leste opp juryens kjennelse i 2002. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

– Det Riksadvokaten nå har kommet fram til er jo bare helt forferdelig etter alle disse årene, sier Rita Johnsen, som var juryleder da Viggo Kristiansen ble dømt i Agder lagmannsrett i 2002.

Det uttaler den tidligere fylkesutdanningssjefen i et intervju med Agderposten.

Hun har hele tiden vært overbevist om at dommen de kom fram til var riktig.

- Vi visste at det skulle sterke beviser til, og slik saken da sto, tvilte ikke juryen på at Viggo Kristiansen var skyldig, sier hun til avisen.

Her kan du lese Fædrelandsvennens intervju med jurylederen og flere andre jurymedlemmer fredag kveld.

Christina Stenbek Østtveit

Kripos beklager til Viggo Kristiansen

Kripos opplyser i en pressemelding at de stiller seg bak Riksadvokatens beklagelse til Viggo Kristiansen.

– Kripos deltok i etterforskningen av Baneheia-saken. Vi slutter oss til de beklagelser som er gitt av Agder politidistrikt, politidirektøren og riksadvokaten, sier assisterende sjef ved Kripos, Ketil Haukaas i pressemeldingen.

Kripos sier at de vil bidra med det de kan i den uavhengige granskningen av saken.

– Vi kan ikke gi detaljerte kommentarer om vår bistand til Agder politidistrikt i saken nå, men vi vil bidra med alt vi har av informasjon til en uavhengig gjennomgang av saken, sier Haukaas.

Christina Stenbek Østtveit

Bistandsadvokatene: - En enorm belastning

Bistandsadvokatene Audun Beckstrøm og Håkon Brækhus møtte pressen fredag ettermiddag. Foto: Jim Rune Bjorvand

Bistandsadvokatene til de drepte jentenes foreldre, Audun Beckstrøm og Håkon Brækhus møter pressen fredag ettermiddag.

- For foreldrene er dette en vanskelig dag, sier Beckstrøm.

- Foreldrene har vært forberedt på at dette kunne bli utfallet, men det er tungt. De vet også at dette ikke er slutten, og at det er mye som må avklares.

Han har snakket med alle foreldrene.

- De sier at det er en enorm belastning.

Etter som Riksadvokaten har bedt om frifinnelse av Viggo Kristiansen, står man igjen med et uoppklart drap.

- Foreldrene ønsker å vite hva som skjedde, og hvem som gjorde hva. De ønsker rettferdighet for sine to drepte døtre, sier Beckstrøm.

Han legger til at foreldrene trenger tid til å fordøye innstillingen fra Riksadvokaten, og at de ikke ønsker å uttale seg om saken.

Brækhus sier til pressen at de ikke har fått noen beskjed om at etterforskningen av Jan Helge Andersen fortsatt pågår.

Christina Stenbek Østtveit

Justisministeren: Vil sette ned et uavhengig utvalg

Justisminister Emilie Enger Mehl holder pressekonferanse fredag ettermiddag.

Hun bekrefter at regjeringen vil be om en granskning av Baneheia-saken, og at det vil bli satt ned uavhengig utvalg.

- Jeg er sterkt preget over det som har kommet fram i dag, sier Mehl og fortsetter:

– Det er en vond sak for alle berørte. Mine tanker i dag går til Viggo Kristiansen og hans pårørende, og de etterlatte som det er umulig å sette seg inn i hvordan har hatt det den siste tiden.

Mehl sier det vil være en rettsskandale dersom Riksadvokatens avgjørelse om å legge ned påstand om frifinnelse av Viggo Kristiansen blir tatt til følge.

- Skulle den rettskraftige avgjørelsen bli i tråd med Riksadvokatens vurdering vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge.

– Hvis det blir tilfelle, er det begått en enorm urett mot en enkeltperson, som har fått konsekvenser for mange. Det vil jeg da beklage, sa Mehl.

Christina Stenbek Østtveit

- Vi må bære vår del av ansvaret

- Viggo Kristiansen har sittet urettmessig i fengsel i mange år. Vi må bære vår del av ansvaret for det, sier Askholt.

- Vi beklager sterkt og tydelig til Viggo Kristiansen, sier politimesteren.

Politimesteren har også de drepte jentene, Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen, og deres pårørende i tankene.

- Avgjørelsen i dag innebærer også at vi ikke nådde målet vårt for etterforskningen; vi har ikke klart å gi de pårørende et endelig svar i den grufulle saken med deres to små jenter som offer, sier Askholt.

- Jeg beklager dypt og oppriktig, legger hun til.

Hun sier videre at det er tid for selvransakelse i Agder-politiet.

Politimesteren er glad for at Riksadvokaten har bedt justisministeren om å gjøre en ekstern gjennomgang av saken.

- Jeg vil samtidig sterkt understreke at vi som politidistrikt skal gå inn i en ekstern gjennomgang med et oppriktig ønske om å finne svar, og lære av denne tragiske saken. Det blir et viktig ansvar for meg som leder. Sammen må vi gjøre alt vi kan for å hindre at dette skjer igjen, sier Kjerstin Askholt.

Christina Stenbek Østtveit

Agder-politiet beklager

Politimester i Agder politidistrikt, Kjerstin Askholt holdt pressekonferanse fredag ettermiddag.

- I en straffesak er det mange instanser som jobber sammen, men med ulike oppgaver, sier Askholt på pressekonferansen.

Hun redegjør for hvordan politiet jobbet etter drapene i Baneheia, og at det ble tatt ut tiltale mot Jan Helge Andersen og Viggo Kristansen som endte med domfellelse.

- I dag har riksadvokaten lagt fram at det ikke finnes bevis for at Viggo Kristiansen kan knyttes til handlingene i Baneheia, sier Askholt.

- Vi Agder politidistrikt stiller oss selvsagt bak Riksadvokatens avgjørelse om frifinnelse.

Christina Stenbek Østtveit

Kristiansens tidligere forsvarer anmelder Agder politidistrikt

Viggo Kristiansens tidligere forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, har anmeldt politiet i Agder til Spesialenheten for håndteringen av Baneheia-saken.

– De har totalsviktet. De har manipulert Andersen til en forklaring som den ble lagt til grunn som eneste bevis mot Kristiansen. De har motarbeidet meg som advokat. De har sendt klagesaker. Det har vært et helvete. Jeg har anmeldt politiet i Agder til Spesialenheten. De satt på informasjon som de har holdt skjult, sier Klomsæt til Nettavisen.

I august ble det kjent at Spesialenheten for politisaker hadde åpnet etterforskning knyttet til Baneheia-saken.

Han viser blant annet til at politiet unnlot å fortelle at Andersen var anmeldt for voldtekt i 2009, og at det var akseptert erstatning til den fornærmede på flere 100.000 kroner.

– Dette hadde vært viktig informasjon for gjenopptakelsesvedtaket i 2010, sier Klomsæt.

Nettavisen har vært i kontakt med Agder politidistrikt som ikke har anledning til å uttale seg i saken. (NTB)