Det er tidlig morgen på et ganske fullt tog på vei til Oslo. En mann i kupeen hoster. Først en gang. Og så kommer den. Hostekulen som ikke gir seg. Noen rundt ham kremter i hans retning. Det er ikke heldig å hoste foran andre. I hvert fall ikke denne høsten.

Hostingen tiltar. En mann reiser seg og spør hosteren strengt om hvorfor han ikke holdt seg hjemme. En forfjamset hoster klarer ikke svare, han er jo midt i en hostekule. Men kanskje han kjenner på et behov for å måtte forklare seg:

Det er ikke korona. Måtte bare inn på kontoret i dag. Det sitter sånn i. Hele høsten vet du. Er ikke smittsom. Har vært hjemme en uke.

Alle lurer på det: Hvor mye kan vi hoste før det ikke er greit? Og hva skal vi gjøre hvis man «kjenner det i halsen»?

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Jeg hoster fremdeles, Nakstad?

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer Aftenposten på hva vi skal gjøre når.

Hvis jeg har vondt i halsen. Jeg hoster litt?

– Hold deg hjemme til du føler deg frisk, test deg for covid-19 og si fra til folk du har vært sammen med dersom du tester positivt. Da kan de ta nødvendige forholdsregler. Hvis du bor sammen med noen, bør de teste seg to ganger i løpet av en uke dersom de selv er fullvaksinerte. Hvis de er uvaksinerte, er de pålagt å teste seg hver dag med selvtester eller annenhver dag med PCR-test i en uke.

Ok, jeg blir hjemme. Tester meg for korona.

– Man holder seg hjemme til man føler seg frisk, det vil si til feber, slapphet, hodepine, halsvondt eller hoste har gitt seg og formen kjennes bra.

Jeg er testet. Det er ikke korona, men jeg hoster fremdeles?

– Man holder seg hjemme til hosten har gitt seg, forutsatt at eventuell feber, slapphet, hodepine og halsvondt også har forsvunnet. Hvis det dreier seg om en mild forkjølelse, vil man vanligvis friskne til i løpet av få dager. Hvis det er en infeksjon som sitter dypere i lungene, kan det ta lengre tid.

Men hvor mye er greit da?

Hvor mye hosting er greit? Hva er restsymptomer?

– Etter at man er blitt frisk, kan man fortsatt ha litt slim i luftveiene i noen dager – såkalte «restsymptomer». Da er det greit å gå på jobb eller skole. Men hvis man har vedvarende kraftig eller hyppig hoste, er infeksjonen sannsynligvis ikke over. Da bør man vente noen dager til.

Men det sitter sånn i. Har vært småforkjølet i hele høst. Hangler.

– Hvis man hangler i uke etter uke, bør man ta en tur til fastlegen. Det kan være mange årsaker til vedvarende luftveisplager, ofte skyldes det at man blir smittet av ulike virus etter hverandre, men også andre årsaker bør undersøkes.

Hvor lett kan man få disse forkjølelsene som ruller nå?

– Det er ut som mange blir lett forkjølet om dagen, både på grunn av RS-virus og andre typer luftveisvirus. Hvor mye mer forkjølelse enn vanlig det er blant voksne er usikkert, og vi legger bedre merke til det nå. Men for små barn har det definitivt vært mer RS-virus enn normalt tidlig på høsten.

Hvis du blir forkjølet har Folkehelseinstituttet laget et flytskjema du kan forholde deg til. Foto: FHI

– Bli hjemme

Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som barn og voksne kan følge med på. Der er det kjøreregler for hvordan du skal forholde deg til hoste og snørr om du er barn eller voksen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad syns voksne kan bli enda bedre til å holde seg hjemme ved sykdom.

Er vi flinke til å følge reglene?

– Så langt i høst har vi nok ikke vært det, basert på befolkningsundersøkelsen til Helsedirektoratet som fortalte at 4 av 10 ikke holder seg hjemme ved sykdom. Men dette kan ha bedret seg de siste ukene, sier Nakstad.

Bør vi være enda mer hjemme slik situasjonen er nå?

– Ja, hvis vi får luftveisinfeksjoner bør vi det. Det er det mest effektive tiltaket i pandemien i tillegg til vaksinering. Hvis vi er hjemme ved sykdom, sparer vi også arbeidskolleger for sykefravær og sykehusene spares for ekstra belastning i pandemien, sier Nakstad.

– Ikke greit

Det er noen grupper i befolkningen som hoster av andre årsaker, som astmatikere, uten at det er til skade for andre. Aftenposten har fått flere tilbakemeldinger fra personer med kroniske luftveissykdommer som opplever å måtte forklare sin hoste i ulike situasjoner.

– Det er ulike grunner til at folk hoster i det offentlige rom og det er viktig å være oppmerksom på det. Dette har vi snakket om flere ganger under pandemien, sier Nakstad.

Så det er ikke greit å kritisere de som hoster på t-banen?

– Det er et problem hvis de som reiser kollektivt med lungelidelser får stygge blikk og reaksjoner. Vi må huske på å være rause med hverandre og ellers følge de rådene som gjelder, sier han.