KRISTIANSAND: – Jeg prøvde meg som fisker først, men der ble det bare spying, ler Even Ropstad (22).

Han klarte ikke å komme over sjøsyken, og tok derfor heller fagbrev som tømrer.

Men heller ikke det var helt perfekt. Nå er han i lære hos Kruse Smith Anlegg som betongarbeider og stortrives:

– Det er egentlig mest fordi det er deilig å være ute. Man føler seg litt mer fri utendørs enn i et hus. Før var man bare i huset, men nå er det store konstruksjoner, sier Ropstad.

Denne saken er en del av vår digitale yrkesmesse. Hvis du har spørsmål om videregående utdanning og yrkesvalg, kan du stille spørsmål til våre eksperter.

12 timers skift

Nå jobber han med brobygging, og jobber 12 timers skift med en turnus to uker på jobb, og to uker fri. Det synes han er bedre enn vanlige 7,5 timers dager.

– Det er litt mer ting som skjer, og man har mye å gjøre hele tiden. Ting stopper ikke opp, så man ender ikke opp med å slappe av plutselig, sier Ropstad.

I en alder av 22 år har Even allerede kjøpt sin egen leilighet på Søm og pusser opp denne for øyeblikket. Han mener det lønner seg økonomisk å velge yrkesfag:

– Du tjener jo gode penger både som lærling og fagmann. Det er deilig å komme seg ut og kjøpe noe eget. Jeg føler man ikke får noe igjen når man leier. Som eier får jeg noe igjen når jeg eventuelt selger, poengterer han.

Stua er arbeidsplassen om dagene. Flere ting skal ordnes før Even kan legge beina på stuebordet og slappe av på sofaen i leiligheten sin. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Fagbrevet som tømrer og kompetansen han opparbeider seg nå kommer godt med. Ropstad kan nemlig gjøre det meste arbeidet selv istedenfor å måtte leie inn folk.

Framover håper han på fagbrev som betongarbeider, men han legger ikke skjul på at det er et hardt yrke. Han er glad for at han har noe han kan falle tilbake på.

– Jeg sliter litt med knærne mine. Hvis det blir verre så må jeg kanskje gi meg, men da kan jeg eventuelt ta opp tømringen igjen, sier Ropstad.

Slipper studielån

Even Ropstad trives godt med yrkesfaglig utdanning, og kjenner det på både kropp og sinn.

– Du tjener penger under utdanninga, det er helt genialt. Og så er det jo godt med frisk luft. Jeg føler man blir sterk både i hodet og kroppen. Du blir flink til å jobbe og ender opp med å kunne mye selv, sier Ropstad.

Her henter Even Ropstad takplater som skal monteres. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

– Også er det en bonus at man slipper studielån, avslutter han.

Han omtaler dette som et gutteyrke, men tror jenter kunne klart seg vel så bra i denne bransjen.

– Hvordan kan dette yrket blitt mer attraktivt for jenter tror du?

– Jeg tror kanskje det handler om å bare tørre og prøve det ut. Jeg tipper at hvis noen går ut, så vil noen følge etter. Så de må bare kjøre på, svarer han.

Rådgiver i NHO, Anne Klepsland Simonsen er en av ekspertene i digital yrkesmesse som finner sted 27 januar., i samarbeid med Fvn. Simonsen har god oversikt over utdanning og næringslivet i Agder. Foto: Jacob J. Buchard

Raskere i jobb med yrkesfag

Rådgiver i NHO Agder, Anne Klepsland Simonsen, har følgende råd til unge som vil ha kortest mulig vei fra utdanning til arbeidsliv:

– De som velger yrkesfag, kommer raskere ut i lønnet arbeid. Dermed tjener man ofte en OK årslønn. Etter to år skolegang er man i gang som lærling og begynner å tjene penger.

Hun understreker at det er viktig å finne fagområder som engasjerer den enkelte. Man er gjerne mer motiverte for å gå i lære i fagområder man interesserer seg for og dermed er det lettere å avansere i yrkeslivet senere.

– Jo bedre kvalifisert for jobben du er, jo bedre er mulighetene til å få en spennende yrkeskarriere og bedre betalte jobber, poengterer Simonsen.

NHO melder også om høy etterspørsel i forskjellige bransjer som industri-, elektro-, IT- og byggfag, og restaurant og matfag.

Følg oss gjerne i sosiale medier!

Instagram: fvn.no

Snapchat: fvn.no

Facebook: Fædrelandsvennen

Lurer du på noe? Spør våre eksperter!