KRISTIANSAND: 17-åringen har erkjent at han knivstakk en venndøl ved Slottskvartalet lørdag kveld og slo en annen venneslamann med stein utenfor Leopold.

17-åringen er under utdannelse, og skal ta eksamen neste uke. Han er i tillegg til voldsepisodene lørdag siktet for å ha knivstukket en annen i august måned i fjor. Fornærmede i denne saken er fortsatt sykmeldt. Han ble sydd med 60 sting etter knivstikkingen, og fikk operert en tommel.

I begrunnelsen for fengsling heter det blant annet:

« Retten har i denne sammenheng for det første vurdert konsekvensene for siktede i form av avbrutt skolegang. Retten legger til grunn at bruk av varetekt overfor siktede vil kunne medføre at han mister sin skoleplass og dermed mulighet til å avlegge årseksamen. Retten mener likevel at denne konsekvensen ikke kan tillegges så stor vekt at det tilsier at siktede løslates. Det vises her til sakens meget alvorlige karakter sammenholdt med den gjentakelsesfaren som retten mener er til stede ved løslatelse av siktede.

Retten har for det andre vurdert om bruk av varetekt overfor siktede — som i lovens forstand fortsatt er et barn – vil være et uforholdsmessig inngrep.

Retten bemerker at det er både i strprl. § 174, barnekonvensjonens art 37, bokstav b og i rettspraksis slått fast at bruk av varetekt overfor så unge mennesker ikke skal finne sted med mindre dette er tvingende nødvendig.

Retten har vurdert, men kan ikke se at det er andre utveier enn bruk av varetekt overfor siktede, trass i at han kun er 17 år. Retten har i denne vurderingen vektlagt at siktede gjentatte ganger med skjellig grunn kan knyttes til alvorlig voldsutøvelse hvor de fornærmede er påført alvorlige skader. Retten finner at siktedes nåværende omsorgsbase har gjort hva de har kunnet, men dette er likevel ikke nok for å hindre at siktede, i beruset tilstand, gjentatte ganger utsetter andre mennesker for vold hvor det kun er tilfeldigheter som gjør at voldsutøvelsen ikke har fått langt mer dramatiske konsekvenser enn det om er tilfellet i disse tre sakene».