HÆGEBOSTAD: Nå kan nemlig den heldige vinneren fra Eiken i Hægebostad håndplukke tomt til 249.000 kroner i kommunen.

Det var under markedsdagene «tinget» at Hægebostad kommunen for andre år på rad loddet ut en gratis tomt i kommunen. Mellom 1500 – 2000 personer tegnet seg i konkurransen forrige helg, men Telhaug trakk det lengste strået.

Trodde sønnen bløffet

– Meg og mannen min bestemte oss for å dra hjemover i 15-tiden på søndagen da det begynte å bli kalt og guffent. På vei til bilen skrev vi oss kjapt på konkurranselista. Én time etter ringte sønnen og spurte meg hvor jeg var. «Hjemme», svarte jeg. «Du skulle vært på scenen og mottatt en boligtomt i gave fra kommunen», sa han til meg. Jeg var sikker på at han bløffet, humrer den fornøyde Eiken-dama.

Det måtte en telefon til fra både svigersønnen og John Fidjeland, ordfører i Hægebostad før Telhaug trodde på vinnerbudskapet.

Dyreste tomta

Nå står det for tur å velge kremtomta. Ifølge Odd Arve Kvinnesland, enhetsleder for plan og drift, kan Telhaug velge ei boligtomt i det byggefeltet hun selv ønsker. Prisene på boligtomtene varierer fra 45.000 kroner til 249.000 kroner i de fem kommunale boligfeltene. Telhaug er ikke i tvil om hva hun velger.

– Jeg velger selvsagt den dyreste tomta, ler hun, og fortsetter. – Jeg kommer til å velge ei tomt enten i byggefeltet på Eiken eller på Birkeland, sier hun.

72-åringen har også bestemt seg for å selge tomta videre.

– Vi bor i kommunen, og trives der vi er. Derfor selger vi den videre. Med mindre vi i tillegg vinner i lotto, sier hun.

Under fjorårets konkurranse var det også en kvinne som vant boligtomt. Hun solgte tomta videre og den bebygges i disse dager, forteller Odd Arve Kvinnesland.

– Godt omdømme

– Vi gir bort en gratis tomt for å markedsføre kommunen og gjøre en litt artig gimmik. Det har skapt blest og gir godt omdømme til kommunen, sier Kvinnesland.

Kravet er at boligtomta bebygges innen to år, hvis ikke går den tilbake til kommunen.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for kommunen. Enten får vi tomta tilbake, eller vi får befolkningsvekst med de fordeler og inntekter det gir, sier Kvinnesland.

Hægebostad har gjennomført en rekke tiltak for å hindre fraflytting og få nyetablerere til kommunen.

Førstegangsetablerer får blant annet kjøpe tomt til halv pris av kommunen. Ved kjøp av brukt bolig i hele kommunen, får førstegangsetablere 25.000 kroner i gave fra kommunen. 50.000 kroner i støtte gis dersom man bygger hus på en tomt kjøpt av privat grunneier. Kravet er at du blir boende i kommunen, hvis ikke kreves støtten i retur.