FARSUND: En eldre mann ble reddet ut av røykdykkere fra brannvesenet da det begynte å brenne i en bolig i Loshavn i Farsund natt til mandag.

— Mannen sov på loftet. Røykdykkerne måtte knuse et vindu for å hente ham ut. Han fikk i seg en del røyk, men etter at han fikk luftet seg litt, var han i god form, opplyser utrykningsleder Trygve Danielsen i Brannvesenet Sør IKS til fvn.no.

Automatisk brannalarm

Ambulanse ble sendt til stedet, men mannen, som var alene i huset, måtte ikke bringes til sykehus.

Mange av boligene i Loshavn, som er et av de best bevarte trehusmiljø langs sørlandskysten, fikk for kort tid siden installert automatisk brannalarm koblet opp til 110-sentralen. Varslingsanlegget var også installert i boligen som begynte å brenne natt til mandag.

Trolig hindret anlegget en større brann på stedet.

— Dette er et verneverdig og svært brannfarlig område. Brannalarmen kom til sin rett i natt. Vi fikk avverget en veldig stygg brann i trebebyggelsen. Det var østlig vind, og huset lå lengst mot øst. Det lå ugunstig til på alle måter, sier Danielsen.

Bærbar pumpe

Alarmen gikk klokken 04.10. For å komme til huset, måtte brannmannskapet gå til fots et lite stykke.

— Da vi kom ut, viste det seg at det var branntilløp i huset. Røykdykkere ble sendt inn, og vi brukte en bærbar pumpe med vann fra sjøen. Det brant i gulvet, og vi fikk revet opp og hentet ut det som brant, sier utrykningslederen.

Klokken 05.41 meldte brannvesenet fra til politiet om at de hadde kontroll på stedet. Årsaken til brannen er foreløpig uklar.

— Krimteknikere vil gjøre undersøkelser på stedet, sier operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt.

Ikke store skader

Bolighuset skal ikke ha fått store skader, og kan ifølge brannvesenet fikses opp igjen.

— Gulvet ble ødelagt, og det ble noe røykskader. Vi brukte begrenset med vann, så det ble ikke store vannskader, sier utrykningsleder Danielsen.

Brannmannskapet var igjen på stedet om lag en time for å etterslukke.

— Vi hadde fått ut alt som brant, så det var ikke nødvendig å være der lenger. Dessuten var beboeren våken og ville passe på, sier Danielsen.

VERNEVERDIG TREHUSMILJØ: Trolig avverget det automatiske varslingsanlegget en større brann i Loshavn natt til mandag. (Foto: Arkivfoto)