AGDER

Bor du i Oslo, Hedmark eller i kystkommuner i Nord-Norge er du blant de mest utsatte under en naturkatastrofe som ras eller flom. De minst sårbare områdene er innlandet, Vestlandet og Sørlandet, går det fram av en artikkel i neste nummer av Gemini fra NTNU i Trondheim.

Men sårbarhet overfor klimarelatert flom og skred handler ikke bare om fysiske og naturgeografiske forhold, påpeker forskerne.

Sosial sårbarhet

Geografisk institutt ved NTNU trekker også fram "sosial sårbarhet" i landets kommuner og regioner.

Sosialt sårbare er steder med mange gamle, mange innvandrere, mange småbarnsfamilier, mange arbeidsledige eller mange lavtlønte. Økonomi, demografi og bosetningsmønster vil fortelle om sårbarheten i et lokalsamfunn – hvem som vil greie seg godt og hvem som får det vanskelig hvis en naturkatastrofe oppstår. Og dette vil være helt avgjørende for hvor godt lokalsamfunnet som helhet klarer å håndtere katastrofen, går det fram av artikkelen.

Kartlegger

Kartleggingen omtaler Nord-Norge og Hedmark er innbyggerne blant de mest utsatte under en naturkatastrofe. Men kombinert med sosial sårbarhet, eller heller ikke Oslo og Trondheim, Oppland, Telemark og Finnmark blant de tryggeste stedene å bo, viser forskningen.

– Kartleggingen av generell sårbarhet er første forsøk i Norge på å kvantifisere graden av håndterbarhet ved mulige naturkatastrofer, sier Jan Ketil Rød ved Geografisk institutt i anledning undersøkelsen.