— Vi må tilbake til 2008 for å finne lignende optimisme på Sørlandet, sier Per Lund, avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder.

Som representant for NAV er han en av bidragsyterne til Konjunkturbarometeret for Agder. Hvert år samler NAV, Sparebank1 SR-Bank, NHO, LO, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Innovasjon Norge seg rundt rapporten som tar for seg fjorårets økonomi, og utsiktene til årets.

— Barometeret er aktivt brukt av NAV for å legge planer for året i forbindelse med sysselsetting, sier Lund.

Årets tall viser at et flertall av bedriftene, 58 prosent, har forventninger om en større omsetning i år enn i fjor. Man må helt tilbake til rekordåret 2008 for å finne lignende optimisme. De lyse fremtidsutsiktene som bedriftslederne ser i horisonten, er gode nyheter for arbeidstakerne.

— Antallet bedrifter øker, og vi så færre konkurser i 2010. Allerede så langt i år ser vi en nedgang i arbeidsledigheten, sier Lund.

Det forventes at 2900 sørlendinger vil stå uten jobb ved utgangen av året, noe som gir en arbeidsledighet på under 3 prosent. Til sammenlikning så man i 2010 en økning på 270 arbeidsledige, og ved utgangen av året var det 4328 helt arbeidsledige på Agder.

Sammen med tro på økt omsetning følger enn betinget investeringsvilje. For det er ikke like mange som ser for seg å investere i kommende år, som det var i fjor. Men beløpet de totalt investerer er høyere. Hvis spådommene for 2011 holder mål, vil en tredjedel av bedriftene stå for like mye investering som halvparten av bedriftene gjorde i fjor.