KRISTIANSAND: — Det er åpenbart at videobilder ville ha vært et godt bevis i denne saken, når utfallet ble som det ble, sier Grønås til Fædrelandsvennen.

Grønås presiserer at han ikke har detaljkunnskap om den aktuelle saken og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

— Hva slags rutiner har dere for innhenting av overvåkningsbilder?

— Vi har ingen faste rutiner, men dette er en del av etterforskningsmetodene vi bruker. I alvorlige saker blir det som regel innhentet bilder, men dette er en avveining fra sak til sak, sier Grønås.

Slått ut fire tenner

Det var fredag 19. august i fjor at 46-åringen fra Randesundble utsatt for blind vold utenfor 7-Eleven i Markens. Etter å ha blitt sparket i bakken skal fire personer ha utsatt ham for grov vold. Resultatet ble rift i hodet, fire ødelagte tenner og venstre kjevebein som ble sparket ut av posisjon.

46-åringen ble behandlet på sykehuset samme natt som han ble slått ned.

Geir Salvesen ble utsatt for grov vold utenfor 7-Eleven i Markens. Han gir seg som meddommer i Kristiansand tingrett fordi han har mistet tillit til rettssystemet. Foto: Tore-André Baardsen

To vektere og en annen person var vitne til voldsepisoden og en mistenkt gjerningsmann ble pågrepet etter kort tid. Saken ble likevel henlagt på grunn av mangel på bevis.I nærheten av 7-Eleven er det minst fem kameraer som kunne ha fanget opp voldsepisoden og gjerningsmennene, men politiet sikret seg aldri bilder fra noen av disse.

— Ingen unnskyldning

Ifølge etterforskningsleder Oddbjørn Lunde ble saken først registrert som en legemsfornærmelse, men senere endret til den mer alvorlige kategorien legemsbeskadigelse.

Grønås mener det er en viktig årsak til at bilder aldri ble innhentet.

— Det er ingen unnskyldning, men en viktig faktaopplysning. Her har skadeforløpet tydeligvis vært noe uklart, og politiet har valgt ikke å hente inn overvåkningsbilder. Så får saken en annen karakter senere, sier Grønås.

Han forklarer at alvorsgraden av hendelsen og vitnebeskrivelser er noe som har betydning for beslutningen om det er nødvendig å innhente overvåkningsmateriale.

— Saker med kjent gjerningsmann skal prioriteres. Likevel ble saken henlagt?

— Vi har mange saker med kjent gjerningsmann hvor det ikke er nok beviser til å ta ut tiltale. I retten holder det ikke at man er 80 prosent sikker, handlingen skal bevises utover enhver rimelig tvil.

Må være helt sikre

— Hva med signalet om at vold ikke blir straffet? Er det helt uten betydning?

— Nei, men vi sender aldri saker til retten hvis vi ikke er sikre. I spesielt stygge saker kontakter vi fornærmede for å forklare hvorfor saken henlegges, nettopp for å dempe en slik misnøye. Mange forstår da hvorfor saken henlegges, selv om det er vondt for dem, sier Grønås.

Kritiserer politiet

Åse Michaelsen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, mener voldsepisoden mot Geir Salvesen burde havnet i retten. Hun forventer at politiet nå går gjennom etterforskningsrutinene.

Åse Michaelsen er svært kritisk til politiets etterforskningsarbeid i voldssaken hvor Geir Salvesen ble skadet på byen. Foto: Tormod Flem Vegge

Frp-politikeren mener det er klart at politiet har gjort en for dårlig jobb.— Jeg tar forbehold om at jeg kun kjenner saken gjennom avisen, men det er tydelig at det skorter på rutinene i etterforskningen, sier Michaelsen.

Kritisk til rutinene

Hun reagerer spesielt på at politiet aldri innhentet overvåkningsbilder.

— Politiet bør ha rutiner som gjør at det innhentes maksimalt med opplysninger, sier Michaelsen.

Hun mener saken uansett burde ha blitt sendt til retten, for å vise at det ikke er fritt frem for voldsforbrytere.

— Å henlegge denne saken er å gi grønt kort til kriminelle. Vi gir et signal om at blind vold ikke får noen konsekvenser. Det undergraver hele tilliten til rettssystemet, sier Michaelsen.

Mange saker henlegges

I justiskomiteen på Stortinget har Michaelsen vært borti flere andre saker som ligner på Salvesens historie.— Det er mange saker som burde gått i rettsapparatet, men som aldri kommer så langt på grunn av manglende kapasitet hos politiet eller mangel på vitner, sier Michaelsen.

Michaelsen bekymrer seg for om det er blitt for mye byråkrati i saksbehandlingen, slik at sakene ikke får tilstrekkelig oppfølging fra politi og påtalemyndighet.

— Det må aldri bli slik at du bare blir et nummer i rekken. Det ligger menneskeskjebner bak hver eneste sak, sier Michaelsen.