Foto: Åserud, Lise

KRISTIANSAND: Beredskapstroppen, også kalt Delta, er en nasjonal bistandsenhet som bidrar i skarpe oppdrag i hele landet. I helgen aksjonerte enheten på Jessheim. Målet var å finne 21-åringen som rømte fra politihuset i Kristiansand for to uker siden.

Foto: Holm, Morten

— Det dreide seg om et søk på en oppgitt adresse. Politiet hadde fått melding om observasjoner av en mann som lignet på den etterlyste. Det var også noen koblinger mellom den etterlyste og adresser i området, sier beredskapstroppens leder, Anders Snortheimsmoen.

Les også: Aksjonerte på Jessheim etter etterlyst 21-åring

Medlemmene i beredskapstroppen er spesialtrent i å håndtere terrorisme, gisselsituasjoner og alvorlig kriminalitet. Det er kun de færreste som får tjenestegjøre i enheten, bare åtte-ti slipper gjennom nåløyet hvert andre år.

Lempelig å ta en dør

I to-tiden natt til søndag stormet bevæpnede tjenestemenn fra Delta inn i boligen til 21-åringens onkel på Jessheim. Tilstedeværelsen etterlot seg tydelige spor i form av et knust vindu og en ødelagt dør. Onkelen har i ettertid gått til anmeldelse av politiet for det han mener er unødvendig maktbruk.

- Hvis man vurderer det slik at hurtighet og overraskelse er et viktig moment, så kan man si at å ta en dør eller knuse en rute er et lempelig middel sett opp mot andre, mer alvorlige situasjoner som kan oppstå, sier Snortheimsmoen.

Han opplyser at beredskapstroppens hovedprioritet er å gjennomføre aksjoner på en trygg måte. Graden av maktbruk som er akseptabel vurderes dermed opp mot risikoen for tap eller skade av menneskeliv.

— Det skal være så trygt som mulig, både for mine egne og tredjepersoner, sier Snortheimsmoen.

Søk, finn og nøytraliser

Tirsdag i forrige uke deltok enheten også under den omfattende aksjonen i Tveit. Mannskapene ble da fløyet i militærhelikopter fra Rygge til Kristiansand. I ettertid har aksjonen blitt kritisert av 21-åringens advokat, som mener politiet skaper unødig frykt ved å gå så hardt til verks.

- Vi ble sendt til stedet etter at politimesteren i Agder ba om vår bistand. Når vi kom fram var oppdraget vårt søk, finn og nøytraliser, sier Snortheimsmoen.

— Hvordan vurderte dere faren 21-åringen utgjorde?

— Alle personer som er bevæpnet utgjør en risiko når de skal pågripes. Generelt blir ingen ansett å være farligere enn andre, sier Snortheimsmoen.

Det ligger en grunnleggende taktikk i bunn, men hver situasjon vurderes individuelt, opplyser han.

- Hva som skal gjøres avhenger av hvem vi skal finne, hvor han befinner seg og hva slags type våpen han har. I dette tilfellet var vi kjent med at han skulle være bevæpnet og rullebladet hans, sier Snortheimsmoen.

Les også: - Farlig og uberegnelig rømling

40 oppdrag utenfor Oslo

Bård Austad Foto: Tore Andre Baardsen

Snortheimsmoen har ledet troppen i fire år. Han kan ikke huske sist de bisto i Agder, men anslår at enheten har hatt om lag 40 oppdrag utenfor Oslo i løpet av de siste tre årene.

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, vet heller ikke sist beredskapstroppen bisto.

— Det kan jeg ikke huske, men det skjer ikke så ofte, sier Austad.

Onsdag var 21-åringen fremdeles på frifot. Austad oppfordrer mannen til å melde seg for politiet.

— Det hadde vært det beste for ham og det beste for oss, sier Austad.