OSLO: Torsdag diskuterte Kirkerådet hvem det vil ha som til biskop i Agder og Telemark. Det står mellom sokneprest i Trefoldig menighet i Oslo, Anne-May Grasaas og prost i Mandal, Stein Reinertsen.

Følg bispeutnevnelsen direkte på fvn.no. Vi sender live fra Oslo.

— Det har vært en delt innstilling, så det er helt åpent hvem av de to det til slutt blir, sier leder av bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan Olav Olsen, som selv mener Stein Reinertsen bør bli ny biskop.

Han møter i Kirkerådet der beslutningen om ny biskop skal fattes. Resultatet er trolig klart allerede torsdag ettermiddag.

BISKOPENES FAVORITT: Anne-May Grasaas har flertall blant biskopene i forkant av dagens utnevnelse. Foto: ARKIV

Delte meninger

Det er første gang kirken selv skal utnevne ny biskop. Derfor må Kirkerådet selv bestemme seg for hva de skal legge mest vekt på.

•Stein Reinertsen har flertall i menighetsrådene i Agder og Telemark. Han er også innstilt av Agder og Telemark bispedømmeråd.

•Anne-May Grasaas har flertall blant biskopene. De har alle laget en begrunnelse som ble delt ut da Kirkerådet startet sitt møte torsdag morgen.

— Det kirkelige votum er delt. Spørsmålet er hva vi skal legge mest vekt på. Det er en sak som kan diskuteres, og det blir sikkert også et diskusjonstema på møtet, sier Jan Olav Olsen

Demokrati

Selv er Jan Olav Olsen klar på at Kirkerådet må gå for Reinertsen som fikk klart flest stemmer i menighetsrådene.

— Jeg mener det er resultatet fra menighetene det må legges mest vekt på. Hvis vi vil jobbe for et kirkelig demokrati, må vi gjøre det, sier Olsen.

— Hva hvis Kirkerådet velger en annen kandidat enn den dere ønsker?

— Uansett hvem som blir valgt, vil det være en kandidat som vi har innstilt. Vi har tillit til begge, så vi vil ta imot den nye biskopen med begeistring.

Blir utnevnt

Da Kirkerådet møttes torsdag morgen, fikk de utdelt både biskopenes begrunnelse og resultatet av intervjuet med kandidatene. Ifølge avisen Vårt Land var planen en prøveavstemming i løpet av dagen.

Biskopenes preses, Helga Haugland Byfuglien, stiller på Kirkerådets møte som representant for biskopene. Hun er tilbakeholden med å si noe om hva hun mener rådet bør legge mest vekt på.

— Kirkerådet har et selvstendig ansvar for å legge vekt på det de ønsker. De må se både på tallene fra avstemmingen, intervjuene som er gjennomført og hvordan kandidatene fremstår i presentasjonen de har levert av seg selv, sier Byfuglien.

Hun minner om at kirken selv har besluttet at biskopen ikke skal tilsettes etter valg, men tilsettes etter at det først har vært en avstemning i ulike kirkelige organ.

— Kirkemøtet kunne valgt en valgordning der den som har fått flest stemmer tilsettes. Men slik er det ikke. Det er Kirkerådet som tilsetter og på bakgrunn av vedtatte prosess, gjør rådet sin vurdering. Jeg håper på en saklig og god debatt i Kirkerådet.