INNLEDET: Kommunerevisjonen ved Tor Ole Holbek (bildet) og Stein Grøntoft forklarte at kjøp av døgnplasser hos rusinstitusjoner også omfattes av lov om offentlige anskaffelser. Foto: Reidar Kollstad
ØNSKER GJENNOMSIKTIGHET: Birte Simonsen (MG) ønsker mer åpenhet rundt tildelingene, men er bestemt på at politikerne fortsatt skal ha stort handlerom. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Under kontrollutvalgets møte på fylkeshuset torsdag stilte også et enstemmig utvalg seg bak et vedtak om blant annet å gjøre prosessen rundt tildelingene mer gjennomsiktig.

I vedtaket, som nå oversendes til bystyret, heter det at kommunen må sette en tydelig søknadsfrist innen en fast dato foran budsjettprosessen hvert år. Det skal også opprettes en frivillighetsportal på kommunens hjemmesider hvor all informasjon om tilskuddsordninger samt søknadsskjema skal være lett tilgjengelig.

Ny rapport

Men utvalgsleder Vidar Kleppe (Dem) vil ikke kommentere det kontroversielle milliontilskuddet før den nye rapporten foreligger.

— En ny rapport vil se spesifikt på tilskuddet til Shalam, for den nåværende rapporten går ikke nok i dybden i den saken, sier han.

Kleppe er imidlertid glad for et enstemmig vedtak, som nå går videre til bystyret for endelig politisk behandling.

— Med portalen kan vi forbedre informasjonen om søknadsprosessen på offentlige midler. Men prinsippet om at bystyret beholder makten til å dele ut penger til lag og organisasjoner består. Kommunerevisoren gjorde det også klart at det ikke har vært kameraderi i spill i denne saken, sa Kleppe under møtet.

- Døgnplasser må på anbud

Kommunerevisjonen, ved Tor Ole Holbek og Stein Grøntoft, gikk heller ikke inn på direktetilskuddet til Shalam, men forklarte at kjøp av døgnplasser hos rusinstitusjoner også faller inn under lov om offentlige anskaffelser. De presiserte samtidig at Shalam kun er et eksempel blant flere som tilbyr slike plasser.

Kleppe sier imidlertid at han forstår at Shalam føler seg tråkket på av kommunerevisjonen.

— Shalam kan ta det helt med ro. Vi har bestilt en egen rapport fra revisjonen om Shalam, og vi skal snu hver stein for å se om bystyrets vedtak om en million kroner i støtte er innenfor lov om offentlige anskaffelser. Men om det er begått en feil så er det politikernes ansvar, og ikke Shalams, sier han.

Hvilke konkrete endringer rapporten vil føre til vil bli klart når bystyret møtes i januar. Den nye Shalam-rapporten er ventet fra revisjonen en gang på nyåret.

- Mer åpenhet

Under møtet tok utvalget for seg de aspektene av kritikken som går på åpenhet rundt selve tilskuddsprosessen.

— Vi må ha mer åpenhet og bedre informasjon rundt prosessen, men det er opp til politikerne under budsjettforhandlingene å bestemme hvem som skal få støtte, sa Kleppe, og ga sitt forslag til vedtak:

— Med grunnlag i en ny rapport skal vi se på tildelingen til Shalam, vi viderefører dagens ordning med egne poster på budsjettet og lager en klar søknadsfrist om tilskuddsmidler hvert år.

Samtlige i utvalget stilte seg bak vedtaket, som bare ble finpusset på under debatten som fulgte.

Aps Stian Ommundsen Hamre sa at tilskuddsprosessen trenger mer åpenhet, men at politikerne fortsatt må ha styringen, og fikk støtte av Birte Simonsen (MG):

— Vi kan ikke la oss drive av angst, og vi må ha en hånd på rattet i bystyret. Men gjennomsiktighet i politiske prosesser er høyt på agendaen nå, og vi må tilpasse oss tiden, sa hun.