MÆBØ: Veien til badeidyllen Saltvika skal gå gjennom utbyggingsområdet. I planen ligger det inne fortau, gatelys og bredere vei. Til sammen 47 eneboliger ligger inne i planen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Jeg synes det er for dårlig, og det er en alt for stor utbygging i et fredelig område. Kommunen skulle vært ute mye tidligere med bedre informasjon om det de holder på med, sier Nils Ragnar Aabel.

Etter bystyrets behandling av Mæbø-planen gikk bygdefolket ut av salen. Samtalen fortsatte på gangen.

— Det kjentes kjempeubehagelig å sitte der og høre på. De sier alle har visst at det skal bygges. Men vi visste ikke at det skulle være nesten 50 hus! Og jeg har vært på de møtene, sier Liv Berit Heia Holm.

Felles for protestene er planens omfang. Justøya-folket er redd byggefeltutbygging vil ødelegge bygdemiljøet på Justøya, og at veien og broen som knytter øya til fastlandet ikke vil tåle den økte trafikken.

- Ryddig

Flere av politikerne fremholdt at innbyggerne på øya har hatt god anledning til å komme med innspill. Mæbø-området ble regulert for boligbygging i 2006. Planen ble lagt ut på høring høsten 2011. — Slik jeg ser det har det i alle runder vært rom for innspill. Skulle vi bare gi blaffen i kommuneplanen da? Da får vi en helt uhåndterlig situasjon. Vi må få befolkningen med på å komme med innspill til kommuneplanen, sa Høyres gruppeleder, Ragnar Langfeldt.

Han mener den politiske prosessen og administrasjonens arbeid har vært ryddig, men at det er et problem at folkeengasjementet ikke kommer tidligere.

— Vi har en ganske hard vei å gå for å klare å engasjere folk på et tidligere tidspunkt. Kommunen er flink til å informere, men kanskje ikke til å kommunisere, sa Petter N. Toldnæs (V).

Reagerer

Innspill har også politikere og administrasjonen fått.

Justøy Bygdelag skrev blant annet at planforslaget representerer en trussel mot de kvalitetene som utgjør Justøyas særpreg. En underskriftskampanje på øya samlet 109 underskrifter mot utbyggingsplanene.

— De sier vi ikke var engasjerte nok. Men vi visste aldri at det ville komme 47 hus. 47 hus på en liten øy! Vi kunne bare ikke tro det. Det var gjemt for oss i prosessen, sier Justøya-innbygger Janet Asphaug.

Kun Tor Olav Tønnessen fra Pensjonistpartiet og ordførerArne Thomassen (H) stemte for å gi planen et mindre omfang. Venstre ønsket enny konsekvensutredning, men fikk kun fire stemmer. Planen ble derfor vedtattmed støtte fra 21 av 27 representanter.

— Den utbyggingen som er skissert vil bryte veldig med det jeg oppfatter som tradisjonell utbygging på Justøya. At det er et engasjement rundt dette i ettertid må kanskje vi som politikere ta til etterretning, sa Tønnessen.

Glad

Kai Rødland er en av flere som står bak planen. Han var onsdag kveld lettet for at den endelig gikk gjennom, etter å ha blitt utsatt under forrige bystyrebehandling på grunn av protestene. Også den gangen fylte Justøy-folket stolene i salen.

— Jeg syntes det var nokså overraskende, at det stilte så mange folk opp denne gangen også. Men det føltes verre sist gang, sier Rødland, som selv vil bo i ett av de nye husene, når den tid kommer.

— Det er ikke en så enorm plan heller. Det blir ikke verre å bygge der enn å bygge fire hus i året på dispensasjon, sånn som det er blitt gjort tidligere, sier Rødland.