KRISTIANSAND: — Det er ikke vanskelig å forstå at politikere i Kristiansand kan gå seg litt bort i gode formål, og at de ønsker å støtte disse. Hvem ønsker ikke det? Men prosessen må foregå på en åpen og demokratisk måte. Revisjonsrapporten sier litt om hvordan ting kan gjøres bedre, og den foreslår konkrete tiltak.

- Større korrupsjonsrisiko

Det sier Guro Slettemark. Hun er generalsekretær i Transparency International Norge, en organisasjon som systematisk arbeider mot nasjonal og global korrupsjon.

Da Fædrelandsvennen skrev om pengeutdelingene i mars sa Slettemark at Kristiansand og andre kommuner har større korrupsjonsrisiko om de ikke har åpne søkeprosesser før tildeling av offentlige penger. Dette er også sitert i granskingsrapporten.

— Her kommer man fort i en sårbar posisjon i forhold til kjennskap og vennskap. Når det ikke er full åpenhet, oppstår det fare for at man ikke har godt nok øye for habilitetsreglene, sa Slettemark.

Nå er hun glad for at dette er tatt tak i.

- Konstruktiv rapport

— Det er veldig bra at Kristiansand kommune har fått denne gjennomgangen. Rapporten virker konstruktiv, og den har avdekket en del prosesser i kommunen som ikke er ideelle. Jeg håper rapporten øker politikernes bevissthet rundt disse problemstillingene, fortsetter hun.

— Hvor alvorlig er det som fremkommer i rapporten?

— Praksisen i tilskuddsforvaltningen har vist seg å være lite tillitvekkende. At det i tillegg dokumenteres brudd på anskaffelsesreglene er selvsagt alvorlig. Hvis denne praksisen fortsetter, kan det føre til en tillitskrise. Vi må forutsette at kommunen legger om rutinene etter det som rapporten anviser.

— Hvis man er i en posisjon hvor man kan tildele penger eller vedta saker, og tildelinger eller vedtak kan kobles til vennskap eller familieforhold, så skal man tre tilbake og ikke være med på å behandle saken. I Norge har vi en relativt liten og sammenvevd befolkning. Derfor stilles det ekstra store krav til at prosesser er åpne og at de kan etterprøves. Det er viktig for tilliten til lokaldemokratiet. Man er ikke valgt for å favorisere sine egne, fortsetter hun.

— Men er det ikke nettopp dette som er politikk?

— Politikerne er valgt for å tjene fellesskapet. Det er selvsagt akseptabelt at politikerne i Kristiansand har sine prioriteringer, men det må det være åpenhet og ryddighet rundt søknadsprosessene, sier generalsekretæren.