LILLESAND: — Hvor lenge har du drevet med dugnadsarbeid?

— Jeg begynte som guttunge med å hjelpe til å ordne sankthansbålet. Deretter arbeidet jeg som lærer gjennom store deler av mitt voksne liv, og der ble ikke like mye tid til dugnadsarbeid. Nå som jeg er pensjonert derimot, takker jeg ikke nei til å hjelpe litt. Jeg er på museet på Birkenes på mandager, og Lillesand på torsdager.

Snekkerverksted

— Dere gir Lillesands-museet et lite ansiktsløft?

— Ja, museumsbestyreren ringte og lurte på om vi ikke kunne tenke oss å lage et snekkerverksted i andre etasje på museet. Så nå er det dugnad hver torsdag, og vi er i gang med å lage et komplett snekkerverksted. Maskinene kommer fra min, og sikkert hele Lillesands sløydlærer, Jørgen Ribe.

Sans for dugnad

— Er det mange som stiller opp?

— Det varierer fra gang til gang, men vi er omtrent tre-fire faste, og de må jeg nesten skryte litt av. Det er ikke noen problem å stelle i stand dugnad når man har slike profesjonelle arbeidskarer som stiller opp, de fikser jo alt som trengs.

— Hva liker du med dugnadsarbeid?

— Det er en helt spesiell atmosfære. Når folk er villig til å ofre tid for å arbeide for en felles interesse uten å ha lønn i bakhodet, blir det en avslappet stemning. Jeg har alltid hatt sansen for dugnader.

— Blir det mye kaffe og kake?

— Ja, det kan du si. Vi pleier som regel å ta noen gode pauser innimellom. Vi avslutter også kveldene over en kopp kaffe og litt skravling. Det er jo sånn det må være.

Mangfoldig maskin

— Interesserer du deg for verktøy og maskiner?

— Jeg må nevne søylebåremaskinen som vi skal ha på verkstedet, den er flott. Den er fra 70-tallet, og har deler fra alt mulig, blant annet en gammel biljekk, vaskemaskinmotor og en sykkelgaffel. Tenk så artig det blir når verkstedet er ferdig og barna kan komme å se på maskinene. Sånt synes de er stas, vet du.

— Når regner dere med å avslutte dugnaden?

— Vi tar det rolig og holder på så lenge det trengs. Det er mye som skal gjøres, så vi har ikke satt noen dato. Men at det blir et solid snekkerverksted her på museet, det er sikkert og visst.