VINNEREN: Hans Fredrik Grøvan hadde grunn til å smile etter den klare seieren i nominasjonskampen i Vest-Agder KrF. Nå maner han til samarbeid i partiet. Foto: Sondre Steen Holvik
krf__nominasjonsmøte-4.jpg
krf__nominasjonsmøte-5.jpg
krf__nominasjonsmøte-6.jpg

MANDAL: 37 delegater stemte fram Lyngdals Hans Fredrik Grøvan som Vest-Agder KrFs toppkandidat til stortingsvalget. 27 stemte for Dagrun Eriksen.

Eriksen satt bakerst i salen under hele møtet. Hun hørte delegat etter delegat støtte henne, men innerst inne visste hun at hun trolig ville tape. Hun er den politikeren på Sørlandet med mest fremskutt posisjon. Hun er nestleder i partiet. Og hun har lenger stortingserfaring enn noen andre.

Hun vet ikke hva hun skal gjøre med nestlederjobben, men hun fortalte at sms-en fra partileder Hareide allerede tikket inn to minutter etter at hun ble vraket. Han ba henne fortsette i partiledelsen.

— Jeg er skuffet. Jeg er blid, jeg smiler, jeg bygger bro og går videre. Men nå må jeg holde talen om ikke å lykkes. Det ønsket jeg ikke, sa Dagrun Eriksen med klump i halsen. Hun er særlig skuffet over behandlingen og motstanden hun alltid har fått i Kristiansand.

— Jeg vil takke for samarbeidet utover i fylket. Vi har hatt mye moro siden jeg kom på Stortinget i 1997. Også den gang ville ikke Kristiansand ha meg. De ville heller ha Harald Sødal og foreslo meg på sjetteplass, sa Eriksen.

Takket partiet

Hun takket partiet, takket for all tillit gjennom mange år, hun ba partiet stå sammen i kampen om velgerne neste høst og hun ønsket Grøvan (som nå er fylkesleder) lykke til, før hun sa:

— Så håper jeg Grøvan får en fylkesleder som støtter litt mer enn jeg har opplevd i det siste.

VINNEREN: Hans Fredrik Grøvan hadde grunn til å smile etter den klare seieren i nominasjonskampen i Vest-Agder KrF. Nå maner han til samarbeid i partiet. Foto: Sondre Steen Holvik

Dagrun legger ikke skjul på at hun nå er sliten og overgitt, samtidig ser hun med lyst fram til fortsatt kamp for KrF og Sørlandet.— Når det kommer til alt, har jeg et stort politisk testamente etter meg, sa hun.

Bitter debatt

Nesten 20 delegater hadde ordet under den uvanlig bitre og harde debatten forut for valget. Morten Askildsen fra Mandal var uvanlig hard i kritikken av Hans Fredrik Grøvan:

— Jeg kan ikke ha tillit til en mann som sørger for millionstøtte til badeanlegg i egen kommune, uten å gå til styret. Slik oppførte Hans Fredrik Grøvan seg som styreleder i Agder Energi. Han var del av en maktkonstellasjon. Senere kom nyheten om en hemmelig fallskjerm til en direktør på fem millioner kroner. Han måtte gå fra Agder Energi grunnet manglende tillit. Hvordan kan vi da ha tillit til at han skal være med å styre landet, sa Askildsen.

Ingen middelaldrende grinebiter

På motsatt side uttrykte Venneslas Roger Christiansen sterkest støtten til Grøvan:

— Dette handler ikke om en middelaldrende grinebiter fra Lyngdal mot en fresh dame fra Kristiansand. Det handler om politikk. For velgerne i Vest-Agder er israelstøtte, verdikonservatisme og klar vilje til borgerlig samarbeid vesentlig. På alle disse områdene står Grøvan for en tydeligere politikk enn Dagrun. Han vil vinne velgere, sa Christiansen.

Debatten viste dype skillelinjer i partiet, og flest talte til fordel for Dagrun Eriksen. De viste til hennes nasjonale posisjon, at hun kan bli statsråd, at hun har erfaring, og at Vest-Agder kan miste posisjon når de vraker sin egen førstedame. Men alle disse tapte. Flere vi snakker med frykter splittelse framover, selv om alle offentlig sier det nå gjelder å stå sammen.

Ba om samling i partiet

Hans Fr. Grøvan sier han kunne gjort mye annerledes som styreleder i Agder Energi. Utover det ønsker han ikke å kommentere den knallharde svertingen han ble utsatt for på nominasjonsmøtet på Hald i Mandal fredag.

Han vil fokusere på samarbeid i partiet og på å bygge et slagkraftig lag fram mot stortingsvalget neste høst:

— Jeg takker for tilliten. Det er med sterke følelser jeg står her, sa han på talerstolen.

— Jeg kjenner en stor grad av takknemlighet, men også stor ydmykhet.

Grøvan vet inderlig godt at omtrent halve partiet er dypt skuffet over at Dagrun tapte og han selv vant. Lokallagene var helt delt i nominasjonsprosessen, og medlemmene delte seg med 60 prosent for ham, og 40 prosent for Dagrun. Derfor maner han nå til enighet.

— Jeg vil si noe til dere som ikke støttet meg. Jeg har respekt for deres valg, men nå må vi gjøre jobben sammen og bygge et lag.

— Vi har vært landets beste KrF-fylke ved mange valg. Vi skal klare det igjen, sa Grøvan i sin takketale, og mottok stående applaus.

Bransdal nummer to

Torhild Bransdal ble ved akklamasjon valgt til Vest-Agder KrFs andrekandidat til stortingsvalget. Bransdal har kjempet hardt for Dagrun Eriksen. Som ved en skjebnens ironi er det Eriksens fall som bereder grunnen for Bransdals entré i Stortinget.

Når Grøvan ble valgt på førsteplass, måtte en kvinne få andreplassen. Partiet drømmer om å bli størst i Vest-Agder og få to på Stortinget. Får partiet én på Stortinget, vil Bransdal bli vararepresentant. Det gir mulighet til ganske mye tid på Stortinget.