STOR DAG: Johan-Chr. Sandvand (t.h.) og Inge Fosselie fant mer enn de våget å håpe på i det gamle filmarkivet. Foto: Lars Hollerud
SKATTEKAMMER: Johan-Chr. Sandvand (67) er for noen minutter satt 12 til 26 år tilbake i tid. Foto: Lars Hollerud
NYE MULIGHETER: Takket være funnet av originalfilmen, kan Johan Chr-Sandvand (t.v.) og Inge Fosselie lager dvd-er av en etterspurt historiefilm om Kristiansand. Foto: Lars Hollerud

— Vi har jo lett flere ganger før. Derfor fryktet vi at denne var forsvunnet i det store intet..

Det sier Johan-Chr. Sandvand, sjef i AS Media i de fleste årene selskapet var aktivt.

I årevis var han kollega med Inge Fosselie, både i Nrk og AS Media.

Nå er de pensjonister, i likhet med publikum som førstkommende tirsdag finner veien til den såkalte Seniorkilden i Kildens multisal for å se filmen "Her skal byen ligge",

Sandvand og Fosselie har en videokopi av filmen, der 11 lokalkjente kristiansandere forteller om 11 lokalkjente severdigheter. Bare to av fortellerne er fortsatt i live.

Når de nå også har originalen, den såkalte masteren, betyr det at filmen kan spres på dvd og selges for en rimelig penge.

Du kan også se den på fvn.no

Litt bingo

— AS Media er aldri formelt avviklet og er fortsatt eiet av Fædrelandsvennen. Egentlig ble selskapet sugd opp av avisens fjernsynsselskap TV Sør. Nå er jo også det borte. Men filmene ligger der, i nokså kaotisk orden, i et av avisens kjellerrom, sier Sandvand.

Såpass kaotisk er ordenen at han flere ganger tidligere har lett forgjeves etter nevnte filmoriginal.

Tirsdag var det altså kollega Fosselie som fant den.

Og ikke bare den.

Litt av hvert

De fant filmen om gresshoppebekjempelse i Mali og bestillingsfilmen om bygging av sykehus i Kristiansand, som var ment å skape ro om byggeprosessen. Etter som støv lettet, åpenbartes også filmoppdrag for Norges Blindeforbund, og filmer om ørkenbegrensning i Mauretania, Kreftforeningen, Viking Supply og Gullfaks C, havna, Varoddbrua og eldre i trafikken.

— Eldre i trafikken er vi jo blitt selv, kommenterer Sandvand (68).

Så finner Fosselie (69) enda en film som sender minner på vandring. "Æ ser dæ på Markens", en film avdøde Kjell Mardon Olsen redigerte av haugevis med innsendte filmklipp fra gamle Kristiansand.

Sånn sett kan det godt tenkes at Sandvand og Fosselie vil snurre mer film i Seniorkilden.

For AS Media laget totalt mer enn 1000 produksjoner og var lenge landets største private leverandør til Nrk.

Se utdrag av filmen "Her skal byen ligge " på fvn.no