VENNESLA: Jeg skulle passere 65 år før jeg fikk forståelse hvordan det har vært å sitte i styrerommet i IK Start. I årevis skrev jeg om økonomiske takras hos de gule og svarte. Pengetrøbbel hos landsdelens fotballstolthet var omtrent like terminfestede som NRK hadde sine årlige tv-innsamlinger.

Oddleiv-16x9.jpg

Så i satt, veldig satt alder, opplever jeg IKKE å være formidleren av økonomisk trøbbel i en idrettsklubb, men SELV å sitte med "begge beina i gjørma" – som vararepresentant til styret i Bjaavann Golfklub.Vi sliter økonomisk for å si det pent.

Det var langt "hyggeligere" å sitte på andre siden av bordet.

Solér burde hatt bauta

I Start har de landet på beina år etter år – mye takket være såkalte "rike onkler". Det burde vært bautaer av blant annet karer som Erik Solér og Ernst Ravnaas utenfor Sør Arena. De har kastet inn millioner i det som viste seg å være et stort svart hull. Omtrent som å brenne penger eller skylle dem ned i toalettet. Nå er det vel Magne Kristiansen som driver en dyr hobby nede i Marvika.

Medlemmene må betale

Vi har ingen rike onkler som dytter inn penger i Bjaavann golfklubb. Fra Kristiansand kommune kommer det heller ikke inn noe stål. Sponsorene står ikke i kø. Og vi kan i alle fall ikke basere oss på publikumsinntekter!

Det er medlemmene som må betale det som det koster å drive praktanlegget. For vi har en bane som er inne på oversikten til Rolex-guiden. Det er golfens svar på restaurantenes Michelin-guide. Men akk hvor lenge.

Ikke for grønn dunk

Jeg lærte muligens ikke all verden fra min "høyere økoniske utdannelse" på Kristiansand Handelsskole (ett-årig), men jeg lærte såpass mye at det finnes en inn— og utboks. De må balansere. Og akkurat denne lærdommen holder i bøttevis for meg når jeg forsøker å få en oversikt over regnskapet i min golfklubb. Det renner ut mer penger i den ene enden enn det kommer inn i den andre enden.

Da er du i trøbbel, økonomisk trøbbel.

Vår revisor er av samme oppfatning. Han sendte oss et såkalt "nummerert brev". Det er ikke korrespondanse a la materiellet fra ICA eller XXL-sport som daler i postkassa og kan legges i grønn dunk.

Blytungt revisorspråk

Nummererte brev skal på forlangende fremlegges for offentlige skatte- og avgiftsmyndigheter. Brevene skal arkiveres samlet og pliktes oppbevart i 10 år.

Nedover i brevet ble det mer revisorspråk: "Et foretak anses i utgangspunktet for å være insolvent når kravet til insuffisiens og illikviditet samtidig er oppfylte og det samlede forhold ikke er av forbigående karakter".

Rik nok: Noen som kan ta en telefon til Tiger Woods? Det ville vært sponsoren sin, det. Men også golfmilliardæren har måttet tåle noen harde slag, ref. oppvasken etter at han rotet alt til i ekteskap med svenskblonde Elin Nordegren. Foto: David J. Phillip

Her strakk ikke min økonomiske utdannelse til, men jeg forstod at dette handlet om veldig alvorlige saker og jeg gikk på wikipedia for å få det mer folkelig fremstilt:"Insolvens betyr at skyldneren har problemer med å innfri sine økonomiske forpliktelser etter hvert som de forfaller. Insolvens består av to faktorer, insuffisiens og illikviditet som begge må være oppfylt. Insuffisiens inntreffet når skyldnerens eiendeler ikke er tilstrekkelig til å dekke pådratt gjeld og illikviditet inntreffer når skyldneren ikke er i stand til å betale sine forpliktelser ved forfall. Det forutsettes videre at betalingsvanskeligheter ikke er av forbigående karakter".

Så avsluttet vår revisor:

"Dersom et foretak ansees for insolvent, pålegger dette styret og dets medlemmer et spesielt ansvar (handleplikt). Styrets medlemmer kan bli gjort ansvarlige dersom ikke disse pliktene oppfylles på en tilfredsstillende måte".

Lang gjeldshistorie

Til og med vararepresentant Moe, som har levd av å flytte bokstaver, forstod at nå måtte det gjøres grep, noe mine kolleger i styret som kan økonomi for lengst hadde innsett.

For dårlig økonomi var ikke noe som hadde kommet som julekvelden på kjerringa i klubben.

Det var visstnok det åttende "nummererte brevet" fra en revisor som var landet i postboks 4003, 4689 Kristiansand – postboksen til Bjaavann golfklubb i løpet av klubbens historie. Vi har 10-årsjubileum neste år.

Vi har alltid slitt med stor lånegjeld og lave inntekter. I vår måtte vi nok en gang be om utsettelse på avdrag på pantelånet.

Hestekur

Derfor var det dønn enighet i styret. Nå var det snakk om en kur. En hestekur for å komme over kneika, forhåpentligvis en gang for alle.

Vi innkalte til ekstraordinært årsmøte og la fram drastiske forslag:

Alle voksne medlemmer må spytte inn 3000 kroner i en engangsavgift for å styrke klubbens egenkapital som en del av en helhetlig refinansiering (vi skylder Nordea 9,3 millioner kroner). For hver krone vi spyttet inn skulle banken redusere sitt tilgodehavende med 50 øre – inntil 1,5 millioner kroner. Dermed skulle vi også få reforhandlet en avdragstid til 20 år.

Dessuten ønsket vi å skru opp spilleavgiften.

121 stemmeberetigget møtte fram på det ekstraordinære årsmøtet. Vi kom ikke engang så langt at vi fikk votert over vårt forslag. 98 stemte for utsettelse av saken.

"Business as usual".

Styret fikk komme opp med noe bedre...

Det var da det slo meg:

Livet er som en golfball – vi må tåle en rekke harde slag før vi når målet. Om det ikke blir "hole in one" – skal vi inn på par!