VENNESLA: Politikerne i administrasjonsutvalget klappet nesten da organisasjonssjef Heidi Engestøl kom for å fortelle om utviklingen tirsdag morgen. 5,3 prosent sykefravær er under landssnittet og svært lavt til en kommune å være.

— Vi har brukt lite penger, men store personalressurser. Effekten er formidabel, fortalte Engestøl til politikerne. De krevde at noe måtte gjøres i vinter. Da passerte sykefraværet 10 prosent. Enkelte enheter var langt over dette også.

Hva har så Vennesla kommune gjort? Heidi Engestøl snakker om en rekke tiltak, men i sum dreier det seg om å se og høre på den ansatte.

En rekke kommunale enheter har fått lederstøtte for å takle sykefraværet bedre. 118 ansatte har fått individuelle planer og har fått personlig oppfølging.

— Hvordan kan fravær halveres bare med fokusering – har arbeidsmoralen vært dårlig?

— Nei, den er god i Vennesla. Men ofte handler det om forventninger. Den ansatte regner kanskje med at han eller hun må yte 100 prosent. En ansatt pleier kanskje å gjøre tunge løft og tenker hun ikke kan gå tilbake i jobb når ryggen fortsatt er vond. Da kan man via dialog komme fram til alternative oppgaver og gode løsninger, sier Engestøl, og fortsetter:

— Mange tror de er en belastning for kolleger hvis de kommer tilbake uten å yte 100 prosent. Da kan vi fortelle at en vikar heller ikke kan yte maksimalt før vedkommende er opplært i stillingen, og at vi gjerne vil tilrettelegge for den fast ansatte.

Politikerne var altså strålende fornøyd. Aps Berit Kittelsen trakk fram viktigheten av å gi ansatte oppmerksomhet. Ordfører Torhild Bransdal snakket om verdighet.

— Dette handler ikke bare om økonomi for kommunen, men om å gi enkeltmennesker verdighet. Det er fantastisk at administrasjonen har satt slikt positivt fokus på lavere sykefravær, sa hun.

Vennesla ungdomsskole var en versting i vinter med sykefravær på over 13 prosent. I tredje kvartal hadde skolen redusert fraværet til 2,3 prosent.