JULEPAKKER: Kriston Houge (t.v.) og Lene Sædberg hos Åhlens koser seg med julepynting av butikken – i midten av oktober. Hjemme drøyer de det lengst mulig. Foto: Birgitte Kl kken
JULESTEMNING: Her skal ingenting komme som julekvelden på kjerringa. Det er bare å gyve løs på feiringen. Foto: Birgitte Kl kken
JULEKAKER: En forsmak på julebaksten. Hos Dampen kommer kakemennene 1. oktober og resten av julekakene i slutten av november. Foto: Birgitte Kl kken
ØKER: Fra nå av og fremover blir det mer og mer jul i byens butikker. Kristin Houge og Lene Sædberg har litt blandede følelser, men synes det er mest stas. Selv om det er tidlig. Foto: Birgitte Kl kken
JULEDYR: Pynten er like variert som synet på når jula bør starte. Foto: Birgitte Kl kken
UVANLIG: Ekspeditørene hos Åhlens viser frem noe av årets julepynt. Foto: Birgitte Kl kken
BAKST: -Det er høytid hos Dampen når kakemennene kommer, forteller Margrete Golten. Hun er ikke spesielt glad i kakemenner, men liker alt annet som har med jul å gjøre. Foto: Birgitte Kl kken

— Sjefen satte på julemusikk da vi startet med julevarene i morges. Da var det litt sånn at oi, det var kanskje litt tidlig, men det hjalp jo på inspirasjonen, sier dekoratør Cindy Hill hos Upstairs. Sammen med Bernadetta Mruk var hun i full gang med å rydde plass til årets julestæsj, da Fædrelandsvennen stakk innom. Ved butikk-inngangen er det for lengst adventstid.

Det er en kjent sak at jula varer helt til påske. Det relativt nye er at den er på plass fra oktober. I flere av Kvadraturens forretninger kan du allerede nå starte innkjøpene som skal få fram julestemningen hjemme. Kakemenn og -koner har vært i butikkene lenge. Det samme har årets julebrus.

— Det er mange som er før oss, men stort sett følger butikkene hverandre. Det blir nok tidligere og tidligere for hvert år, medgir Cindy Hill. Hun forteller at kundene følger utviklingen, og etterspør julevarene straks høsten har meldt seg.

Venter med rødt

— Interessen for julepynt er utrolig stor. Og for oss som jobber i en butikk som denne, betyr jula fin variasjon, forteller hun mens pynt i hvitt, lilla og sølv danderes på strategiske steder. I følge dekoratøren er det natur og kreativitet som er trenden i år. Hjemmelaget er et stikkord.

— Folk vil sette sammen dekorasjonene selv, og det kan gjerne være litt husflidinspirert. Mange kjøper ulike elementer som de for eksempel setter sammen på et fat.

GOD JUL: Litt tidlig å si det, kanskje? Foto: Birgitte Kl kken

Treprodukter er veldig i vinden. Det passer i grunnen fint, så kan vi styre unna det røde til det blir skikkelig jul, fastslår hun.

Hos Tilbords i Lillemarkens har julevarene fremdeles en diskré plass. Men de er der.

— Vi starter for fullt neste uke. Da skal alt fram, sier Ingrid Øigarden.

I Åhlens står Kristin Houge og Lene Sædberg bøyd over pappkasser med nye julevarer som skal opp i hyllene. Stabler med kakebokser, pepperkakeformer, reinsdyr og ulike adventstjerner skal få kundene i høytidsstemning.

Her gjorde julen sitt inntog for over en uke siden.

— Litt tidlig?

— Tja. De dagene vi kommer ut av butikken i lunsjen når sola skinner og det er så mildt at vi må kaste jakka, kjennes det så klart litt rart at det er full jul inne. Men med en gang kulda kommer, så melder den rette følelsen seg både hos kundene og hos oss, forteller Lene Sædberg.

Glitrende gøy

— Vi kommer hjem med klærne fulle av glitter hver dag, ler Lene som synes det er spennende å se hvilke varer som dukker opp av kassene. Hun forteller at mange kunder kommenterer den tidlige starten på høytiden.

— Men de handler jo likevel, ler Kristin Houge og holder fram en representant for årets trend. Det er et skimrende dødninghode.

— Denne skal jeg i hvert fall ikke henge opp hos meg selv, fastslår hun.

— Og det er lenge til jula skal inn hjemme. Det blir litt sånn at jo tidligere vi starter her, jo lengre venter vi selv, sier Lene.