VENNESLA: — Jeg ble veldig forstøkt og ganske opprørt da jeg leste i Fædrelandsvennen hvordan barnehagen fremstiller denne saken. Det er ingen grunn til å mene at mamma Brit overreagerer, for det var kjempeskummelt, sier Laila, mens Brit Knutsen er kommet for å takke og for å finne ut mer.

Det var mandag i forrige uke lille Noa ramlet i vannet under tur til Fjordparken lekeplass med Solsletta barnehage.

Til Fædrelandsvennen sier barnehagen at de oppdaget gutten som var nede ved vannet, og at de fikk tak i ham akkurat i det han ramlet i vannet.

Styrer i Solsletta barnehage, Berit Ånonsen, gikk i rette med foreldrene da de uttalte at barnehagen ikke hadde oppdaget gutten selv.

— Det er ikke riktig at andre gjorde oss oppmerksomme på gutten som var vekk, uttalte hun.

Tre kvinner så alt

Fredag fikk Fædrelandsvennen mange reaksjoner. Tre kvinner står sentralt. Den ene er Laila Ulstein som så opptrinnet fra sin veranda:

- Jeg så flokken fra barnehagen som var delvis bak hekken i lekeparken. Jeg så også gutten som vagget over veien og ned til elva. Det gikk ganske lenge. Så forsvant den lille over den bratte kanten og ned til vannet, hvor jeg ikke kunne se ham lenger.

— Ser de ham ikke, tenkte jeg? Jeg vurderte å løpe, men begynte i stedet å rope. Da kom to damer gående. Jeg fikk ropt til dem. De så gutten og gikk mot de barnehageansatte som sto og pakket vogner. De pekte, og da skjønte barnehagens folk situasjonen og løp til elva, forteller Laila Ulstein.Hun kan ikke forstå hvorfor barnehagen ikke kan fortelle det hun mener er sannheten. Hun lurer på hvordan barnehagen skal få bedre systemer, hvis de ikke forholder seg til det som virkelig skjedde.

Søstre på tur

Damene Laila henviser til, var to søstre som kom gående langs turveien. Fædrelandsvennen har snakket med begge, uavhengig av hverandre. Begge forteller samme historie: Laila ropte fra verandaen. De så gutten og fikk ropt og pekt til barnehagens folk, som først da reagerte.

- Damen på verandaen er å takke for at gutten lever. Hun fikk kontakt med oss som fikk varslet barnehagens ansatte. Dette kunne gått så dramatisk galt. Barnehagens folk sto bak hekken og kan ikke ha sett gutten bak treet ved elva.

SKAL IKKE SKJE: Mamma Brit Knutsen er glad Noa (2) fortsatt kan leke hjemme på gulvet. I forrige uke kunne han druknet. Brit Knutsen sier det som skjedde, ikke skal skje. Foto: odd-inge r nning uleberg

— Jeg vil ikke ha navn i avisen, men jeg sier dette fordi det opprører meg hvordan barnehagen bagatelliserer i avisen. Dermed fremstilles foreldrene som hysteriske og noen som overreagerer. De har all grunn til å reagere, sier den ene søsteren.

Mistet all tillit

Mamma Brit Knutsen er om mulig enda mer opprørt enn hun var før:

- Mitt barn skal ikke sette sine ben i Solsletta barnehage mer. Ikke har de passet godt nok på sønnen min, og nå vil de ikke innrømme alvoret.

— Han kunne druknet, hadde det ikke vært for Laila Ulstein. Jeg kan ikke stole på en barnehage som ikke vil erkjenne hvor liten kontroll de hadde, og som fremstiller oss foreldre som noen som overreagerer. Jeg har mistet all tillit, sier hun.

Kommunalsjef vil ha svar

— Historiene fra kvinnene som var i Fjordparken er nye opplysninger for meg. Jeg vil nå ha en ny orientering fra barnehagen om hva som foregikk ved elva, sier kommunalsjef for oppvekst i Vennesla kommune, Kristin Robstad.

Kommunalsjefen sier hun i utgangspunktet ikke har grunn til å tvile på Solsletta barnehages versjon om at barnehagen selv oppdaget gutten på vidvanke, men hun synes de nye opplysningene krever en ny gjennomgang.

— Generelt kan jeg si at vi alltid skal være åpne, også når vi har grunn til å beklage. Jeg forstår godt at noen mister tillit hvis de mener vi forsøker å skjule noe. Men jeg kan altså ikke nå si om det er en riktig eller gal oppfatning. Jeg synes egentlig denne saken er vanskelig å kommentere på dette stadium, sier Robstad.

Avviser kritikken

Styrer i Solsletta barnehage, Berit Ånonsen, kalte fredag ettermiddag inn alle barnehagens 100 foreldre til informasjonsmøte. Hun sier til Fædrelandsvennen at hun må skape trygghet, og hun avviser at hun har forsøkt å bagatellisere.

RAMLET I ELVA: Her er lekeplassen Solsletta barnehage besøkte da Noa Knutsen (2) ramlet i elva. Fra lekeplassen til elva er det rundt 20 meter. Like ved elva er det en bratt skråning ned fra plenen. Foto: odd-inge r nning uleberg

— Vi har beklaget og tatt saken på dypeste alvor. Mine ansatte ble kalt inn like etter de kom tilbake fra turen hvor gutten havnet i vannet. Vi skrev avviksrapport. Mine ansatte så gutten og løp til, det var ikke andre som gjorde oss oppmerksomme på at han var borte. Han falt i vannet da mine ansatte kom fram, og han ble tatt hånd om før han fikk svelget vann. - Men tre andre kvinner sier det ikke var sånn?

— Jeg kan ikke gjøre noe med hvordan andre oppfatter det som skjedde, jeg forholder meg til hvordan vi mener det skjedde. Vi har ikke forsøkt å bagatellisere eller skjule noe. Tvert i mot har vi tatt dette meget alvorlig, sier Ånonsen som er bekymret over at det kommer ut informasjon som hun mener feilaktig svekker tilliten til Solsletta barnehage.