KRISTIANSAND: — Det er ingen tvil om at det er fotoboksene i Baneheitunnelen som beslaglegger flest førerkort. De er ikke nådige, sier Bjarne Lindland i Agder politidistrikt.

I løpet av den første halvdelen av året har fotoboksene fotografert 80 billister som har kjørt så fort at sertifikatet har gått tapt. Det er like mange som fotoboksene avslørte i løpet av hele 2011. ## Fem millioner

Fotoboksene har også sendt av gårde flere millioner hurtige kroner til statskassa så langt i år. Fotoboksen i retning vest har alene tjent inn 3.215.000 kroner. Den i retning øst har samlet inn 1.972.500. Dette settes i skikkelig perspektiv når man tenker på at alle fotoboksene i hele Agder til sammen har tatt inn i overkant av 9,5 millioner kroner. På politikontoret gnir de seg imidlertid ikke i hendene.

— Vi vil bare at folk skal sette ned farten. Det er en fin vei, men i og med at det er noen påkjøringsfelt i løpet av tunnelen, er farten satt til 60, sier Lindland til Fædrelandsvennen.

Fotoboksene ligger godt an til å samle inn flere penger enn de klarte å gjøre i 2011. ## 28 000 kr hver dag

Om man gjør et regnestykke av disse tallene, vil det si at boksene til sammen drar inn rundt 28 000 hver dag. Om man tenker at en gjennomsnittsbot ligger på rundt 3000 kroner vil det si at minst ni personer får bot hver eneste dag. Det hører med til regnestykket at boksene ikke er aktive hver dag.

Lindland mener bestemt at de nyfotograferte trafikksynderne ikke kan skylde på dårlig merking om de skulle bli tatt av fotoboksen.

— Det er meget godt merket rundt der. I tillegg til dét er det skrevet et stort 60-tall midt i veibanen. Det er altså meningen at folk skal sette ned farten, sier Lindland.

Gjennomsnittsmåler

Fotoboksen i Flekkerøytunnelen var tidligere en stortjener for statskassa her på Sørlandet. Den har lenge vært ute av drift ettersom det holder på å bli montert en gjennomsnittsmåler i tunnelen.

— Vi holder på å montere en slik måler i Flekkerøytunnelen nå. Den vil stå klar om et par uker, og vil bli den første av sitt slag i Agder. Disse målerne er bedre av den enkle grunn at de måler farten over en lengre avstand, slik at personer ikke slipper unna bare ved å bremse ned rett før, sier Aardal.

Ubestridte trone

Da gjenstår det å se om gjennomsnittsmåleren kan vippe fotoboksene i Baneheitunnelen ned fra sin ubestridte trone. Lindland på sin side tror ikke gjennomsnittsmåleren vil true posisjonen til fotoboksene i Baneheitunnelen.

— Trafikken er mye større på europaveien så jeg tror ikke gjennomsnittsmåleren vil oppnå de samme tallene. På den vegen kjører også mange personer som ikke er så kjente i Kristiansand, sier Lindland.

320 førerkort gått tapt siden 2005

Siden fotoboksene så lyset for første gang i 2005 harboksene delt ut svimlende 41.139.400 kroner i bøter. I 2005 ble det bare deltut 895.000 kr i bøter. Rundt det samme som de har gjort i løpet av én måned iår. Det er heller ikke få førerkort som har blitt lagt igjen i tunnelen. Rundt320 førerkort har gått tapt siden oppstarten. Lite tyder på at det talletkommer til å stå særlig lenge.