Gitmark besøkte landet for å se med egne øyne hvordan situasjonen i det asiatiske landet egentlig er.

– Burma er et glemt land. Det styres av en militærjunta som fører et knallhardt diktatur, og som slår ned på alle som jobber for et fritt land, sier Gitmark.

Målet med besøket til Karen-folket, som er en minoritetsgruppe som kjemper for frihet og demokrati, var å hjelpe dem i kampen mot juntaen.

Samarbeid er stikkordet

– Vi vil vise at de ikke står alene i denne kampen. At folk i verden faktisk bryr seg om situasjonen de er i, og ønsker å gjøre noe med det vanskelige livet de har, forteller Gitmark.

Målet er å få de forskjellige etniske gruppene til å samarbeide, slik at man på lang sikt har mulighet til å få et styresett som fungerer for alle.

– Det handler om å bygge et samfunn det er mulig å leve i. Få et styresett og demokrati på plass. Burma er rikt på resurser, problemet er at alle inntektene går i militærjuntaens egen lomme, slik at folket fortsetter å leve i fattigdom, forteller Gitmark.

Det er svært vanskelig å leve et normalt liv i Burma ifølge Gitmark. Juntaen kontrollerer alt, de forfølger og torturerer sine motstandere.

Mange på flukt

– Rundt en million mennesker er på flukt internt i landet. I tillegg er det mange som lykkes i å rømme over grensen og ut av landet. Under oppholdet har jeg besøkt en flyktningleir som ligger på Thailandsk side av grensen. Der bodde det 30000 mennesker, og det finnes mange slike, forteller han.

Gitmark tror landet vil endre seg i positiv retning, men tror det vil ta lang tid.

– Erfaringsmessig vet vi at denne typen demokratibygging tar tid. På lang sikt tror jeg derimot friheten vil seiere. Selv mange innad i juntaen har begynt å forstå at hvis de skal bli godtatt av andre land i verden, må styresettet endres, og menneskerettigheter mer i fokus, sier han.

Gitmark tok seg tidligere denne uken ulovlig inn i landet.

– Jeg har tidligere fått avslag på visum, så jeg måtte komme meg ulovlig over grensa. Det er en kalkulert risiko, de positive sidene for å gjøre dette veide klart opp, forteller han.