KRISTIANSAND: — Det er veldig gledelig at vi får lov å starte opp. Vi har vært veldig spente, sier Jon Christian Simenstad, daglig leder i Ikea Centres Norge, Ikeas eiendomsselskap

De står bak planene om den nye outleten som skal ligge ved Ikea i Sørlandsparken.

Torsdag ble det klart at kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) sier ja til de omstridte planene. Det betyr at Ikea tar opp igjen sine gamle planer.

— På grunn av den store usikkerheten, har det ikke vært noen aktivitet i selskapet. Men nå kan vi starte opp igjen arbeidet, sier Simenstad.

Les også:

Planer

Det er ikke tatt endelig beslutning om når det blir byggestart på det nye senteret der kjente merkenavn skal selge sine varer, i hovedsak fjorårets modeller.

Men noen hovedtrekk er likevel klare:

• Senteret vil bli på 10.000 kvadratmeter og det er tegnet inn 55 enheter.

• Senteret vil bestå av mange mindre bygg som skal henge sammen. Foreløpig foreligger det kun enkle skisser over hvordan disse blir.

• Når hele senteret er fullt vil det gi rundt 150 arbeidsplasser. 60 prosent av byggene må være leid ut før Ikea går i gang med utbyggingen.

Det nye senteret vil ligge like ved Ikea. Det skal tiltrekke seg kunder fra både Ikea og Dyreparken. Foto: RAMBØLL

— Det er et langsiktig arbeid å få landet alle kontraktene. Men når vi nå har en godkjenning er det mye enklere å jobbe videre med leiekontrakter, sier Simenstad.Han regner med at det kan ta opptil halvannet år å få landet kontraktene.

Populært

Mens Kvadraturforeningen har vært svært kritisk til en outlet, er Sørlandsparken Næringsforening langt mer positiv.

— Tilbakemeldingene er ikke ensartet positive, men vi har vært opptatt av å lage størst mulig bredde og mener en outlet vil øke tilstrømmingen til området og styrke parken som destinasjon. I tillegg skaper dette viktige arbeidsplasser, sier daglig leder Erik Rostoft.

Les også:

Han viser til erfaringene fra de to andre outletene i Norge som ligger på Ålgård og Vestby.

— Vår erfaringen er at outlet trekker veldig mange mennesker. Men man er avhengig av å ha en god relasjon med de kjente merkevarene for å kunne bygge opp en outlet. Selv jobbet vi ni år for å knytte til oss de rette merkevarene, sier Einar Sørland, daglig leder i Norwegian Outlet.

Høy omsetning

Norwegian Outlet oppgir ikke omsetningstall, men ifølge Sørland er det en langt høyere omsetning enn på et vanlig kjøpesenter. Ifølge Sørland tiltrekker er slikt senter seg også kunder fra et større geografisk område.

— Da vi åpnet på Vestby opplevde vi noe av det samme som da Ikea kun var etablert i Oslo. Da kom det kunder fra hele landet.

I planene som er skissert til nå, vil outleten ved Ikea bestå av mange mindre bygg. Hvert enkelt merke leier så plass til sin virksomhet. Foto: Rambøll

— Hvordan tror du det vil gå for planene i Kristiansand?

— Jeg vil absolutt ønske dem lykke til, men de er helt avhengige av å knytte til seg de rette merkevarene. I tillegg er jeg kanskje litt skeptisk til helårsdriften. De vil sikkert klare å tiltrekke seg mange mennesker på sommeren, men jeg er mer usikker på hvordan det vil gå resten av året, sier Sørland.

— Vil bare fjerne arbeidsplasser i Kvadraturen

Kritikerne av en outlet ved Sørlandsparken har vært mange. De har liten tro på at et slikt kjøpesenter vil føre til at det kommer flere arbeidsplasser.

— Det kan godt hende dette styrker Sørlandsparken, men det svekker Kvadraturen. Så de arbeidsplassene som kommer, vil fort føre til at det forsvinner arbeidsplasser andre steder, sier Eirik Dåstøl Langeland som sitter i by- og miljøutvalget for Arbeiderpartiet.

Han trekker fram at tillatelsen kom dagen etter at bystyret sa ja til 4100 nye boliger ved Sørlandsparken.

— Dette viser at vi har mangel på styring. Vi har mange gode planer i Kristiansand, men de følges ikke opp. Dette fører til at Kvadraturen svekkes, selv om ingen egentlig vil det. Det virker som om man bare hiver seg på spennende prosjekter uten å tenke seg om.

De andre outletene i Norge har møtt samme kritikk, men ikke i samme omfang som det i Sørlandsparken. I Vestby har Kjell Meek (SV) vært nokså ensom i sin kritikk.

— Det stemmer at en outlet er veldig godt besøkt og at det kommer folk fra et stort område. Konsekvensen er at privatbilismen øker, sier Meek som sitter i kommunestyret i Vestby.