KRISTIANSAND: — Det viktigste er at det er voksne til stede når det skytes opp fyrverkeri, slik at ikke ungene begynner å eksperimentere på egen hånd. Det kan få uheldige utslag, sier Jan Røilid.

Han er konstituert brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning, og ønsker gjerne å dele noen gode råd med innbyggere som tenker på å smelle opp fyrverkeri nyttårsaften:

Sikkerhet viktig

1. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Man skal være edru når man sender opp fyrverkeri. Her har hver enkelt et ansvar.

2. Det et er viktig å følge bruksanvisningen som følger med fyrverkeriet. Det er når fyrverkeriet ikke brukes som det skal, at det oppstår skader

3. Plasser fyrverkeriet på en åpen plass, og hold avstand til bebyggelse.

4. Beskytt øynene med briller. Brannsjefen forteller at hans egne barn har måttet bruke briller mens de har observert oppskyting av fyrverkeri.

5. Vær forsiktig med å tenne fyrverkeri på nytt, hvis lunta har sluknet. Ved neste tenningsforsøk kan batteriet gå av umiddelbart, noe som kan få uheldige konsekvenser. Ta heller med fyrverkeriet til utsalgsstedet og få pengene tilbake.

- Været på vår side

Mandag formiddag pøser regner ned over Sørlandet. Det har ikke brannsjefen noe imot.— I dag har vi i brannvesenet været på vår side. Erfaringsmessig fører regnet til at det blir litt mindre trøkk, og det legger en demper på bruken av fyrverkeri, sier Røilid.

- Hvilke erfaring har brannvesenet med nyttårskvelden?

— Det skjer ofte en del mindre hendelser, som brann i søppelkasser, postkasser og liknende. Vi har i noen tilfeller også erfart brann i bygninger.

Offentlig fyrverkeri

Det blir oppskyting av offentlig fyrverkeri fra Odderøya klokka 24.00 nyttårsaften. Seansen har en varighet på 7-8 minutter.— Dette fyrverkeriet er godt synlig fra de store bydelene, Kvadraturen, Slettheia, Tinnheia, Vågsbygd og Søm. Den offentlige oppskytingen skal blant annet demme opp for fyrverkeriforbudet i Kvadraturen og Tresse, forteller Røilid.