KRISTIANSAND: Dilemmaet er bare: Dersom hun unnlater å hjelpe dyr i nød, bryter hun dyrevernsloven, sier Mattilsynet i samme åndedrag.

— I alle år har det dukket opp katter her i nabolaget sånn uten videre, men nå har det hopet seg veldig opp. Det har aldri vært så ille som nå, sier Unni Olsen og sikter til de 10 kattene som har tilhold rundt huset til hennes foreldre i Randesund.

Etter at de hjemløse kattene begynte å formere seg har antallet katter økt fra seks til ti på kort tid. Nå fortviler hun over at ingen kan hjelpe henne med de husløse kattene som søker til huset i håp om å få mat. Olsen har henvendt seg til både Mattilsynet, miljørettet helsevern i Kristiansand kommune, politiet, dyrevernsnemda og dyrebeskyttelsen. Svarene har variert, men konklusjonen er den samme: De kan ikke hjelpe.

Har ikke ansvar

- Det finnes intet regelverk som pålegger noen spesiell instans ansvar for disse forvillede kattene så lenge de er friske. Slik sett finnes det ingen offentlig instans som har noe klart ansvar for å gjøre noe i forhold til slike kattebestander, skriver kommunen i sitt svar til Olsen.

Dermed må Olsen finne seg i tingenes tilstand eller ta affære selv.

Les også: De fraskriver seg ethvert ansvar

- Eierløse og friske dyr (eks katter i garasjen) avlives normalt ikke. Her må man selv avgjøre om en vil ta ansvar for dyret, eller å avlive det hos godkjent veterinær for egen regning, heter det videre.

Men det koster mellom nærmere 900 kroner å få én katt avlivet hos veterinær, og Olsen har verken hjerte eller mulighet til å samle inn kattene, som det er vanskelig å komme innpå.

— Du skal være ganske tøff for å få det til.

Mattilsynet oppfordrer henne til å fjerne all tilgang til mat for kattene.

SULTNE: To ganger om dagen trekker disse kattene inn til hus og folk i håp om å få mat. Her har Unni Olsen akkurat servert dem dagens rasjon. Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik

— Oppfordrer til å bryte dyrevernloven

Men Olsen synes det er tøft å la være å gripe inn. Spesielt siden dyrevernsloven pålegger folk å hjelpe dyr i nød. Hun er overbevist om at kattene ikke er i stand til å klare seg selv.

— Hvis en slutter å fôre dem går de antageligvis en forferdelig vinter og død i møte, sier Olsen og setter fram en tallerken med noen smurte brødskiver og litt kattegryn.

Kattene er sky og nærmer seg ikke matfatet før hun tar noen skritt unna. Siden kattene ikke er tamme, lar de seg ikke omplassere. Derfor kan heller ikke dyrebeskyttelsen bistå.

Foto: Irene Svozilik

Ved å sette fram mat gjør hun seg ifølge Mattilsynet til kattens rettmessige eier, og har dermed ansvar for dem. — Den som ved egen beslutning / handling gir en katt omsorg og dermed skaper et avhengighetsforhold for katten, gjør seg selv til ansvarlig for katten. Det er viktig at mennesker ikke legger til rette for at katter kan yngle uhemmet uten at noen tar ansvar for dem, herunder at de fjerner matrester/søppel som kan gi næring til smågnagere eller kattene selv. Velger noen å fôre katter direkte må de være klar over konsekvensene ved at de gjør kattene avhengig av dem. Primært vil den som aktivt har begynt å fôre kattene også ha påtatt seg et ansvar for disse. De må da også ta ansvaret for å evt avvikle katteholdet dersom dette blir uhåndterlig, heter det i mailen fra Mattilsynet.

De oppfordrer henne til ikke å mate kattene. Men for Olsen er dette en oppfordring til å bryte dyrevernsloven.

I tillegg pålegger Mattilsynet henne i samme mail å hjelpe kattene:

- Alle borgere i landet har en egen hjelpeplikt når de finner dyr som lider. Kommer de over et dyr som lider skal de hjelpe dyret så langt de kan.

— Man pålegger folk å ordne opp selv, samtidig som man pålegger folk å hjelpe dyr i nød, sier Olsen, som føler seg skvist mellom barken og veden.

- Ansvarsfraskrivelse

Hun har ingenting til overs for den ansvarsfraskrivelsen hun nå er vitne til.

— Jeg synes det er helt forferdelig. Jo lengre det går uten at noen tar ansvar, jo større vil problemet bli, sier hun og peker på at katter kan få opptil tre kull i året, dersom det ikke gjøres noe. Hun ser dermed med bekymring på hvor mange husløse katter som kan komme til i nabolaget dersom det får lov til å utvikle seg. Og hun tviler på at hun er alene om problemstillingen.

— Dette hadde ikke vært et problem dersom folk som anskaffet seg katter var kompetente nok til å gi dem p-piller, eller kastrere dem, påpeker hun.

Nå vet hun ikke hva hun skal foreta seg.

— Hva kan jeg gjøre? Jeg har prøvd politiet og Mattilsynet og ser ingen løsning som jeg kan klare, men jeg kan heller ikke la være å gi dem mat. Det har jeg ikke hjerte til.

FORSYNER SEG: To katter løper i skytteltrafikk til matskålen som er satt fram. Den sorte katten på bildet har antagelig nylig født et kattekull. Katten er svært mager og menneskesky. Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik