ARENDAL: – Du har sikkert sett Nokas-filmen, så da skjønner du hva vi frykter kan skje, sier politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad, til fvn.no.

I 2015 går politiets leiekontrakt med Entra Eiendom ut. Statens bygg på Kanalplassen har vært brukt til politistasjon siden det ble bygget i 1961. Politimesteren har derfor sendt søknad til Politidirektoratet om å få inngå ny leiekontrakt for driftsenheten. I brevet legger ikke politimesteren to fingre imellom når det 50 år gamle bygget beskrives.

Én atkomst til garasjen

«Beliggenheten og planløsningen til dagens bygg gjør også at sikkerheten er vanskelig å ivareta. Det skal for eksempel lite til for å sperre utkjørselen til politiet. Det er bare én atkomst til garasjen», skriver politimester Kirsten Lindeberg i brevet til politidirektoratet.

I det samme brevet skriver politimesteren at trafikken har økt betraktelig og at fremkommeligheten for politiets utrykningskjøretøy i sentrum kan være svært vanskelig. I verste fall frykter politiet at biler og materiell blir innesperret i garasjeanlegget.

– Det er ikke bare sabotasje som kan føre til at utrykningsbiler blir sperret inne. Det kan handle om noe så enkelt som at kjøreporten går i stykker. Da står vi uten alternativ utkjørsel, sier prosjektleder for inngåelse av ny leiekontrakt, Jan Even Nilsen.

Kloakklukt

I brevet til Politidirektoratet lister politimesteren opp en rekke uholdbare forhold ved det eksisterende bygget i Arendal sentrum som huser omkring 110 ansatte:

  • Bygget er ikke funksjonelt og tilfredsstiller ikke krav til en moderne politistasjon

  • Arealet er dårlig utnyttet uten forbedringspotensial

  • Garderobeforholdene er ekstremt dårlige. De er for små og uhygieniske og langt fra tilfredsstillende

  • Arresten drives på dispensasjon fra brannvesenet

  • Det er et stort problem med kloakk— og matlukt

  • Publikumsforholdene er dårlige. Folk vet ikke hvor de skal henvende seg og personvernet ivaretas ikke

- Tålmodige

– Det er ikke annet å si enn at det som står i brevet er en riktig beskrivelse. Det er ikke bra, sier politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad.

Prosjektleder Jan Even Nilsen sier arbeidsforholdene ved politistasjon er så dårlige at de går ut over motivasjonen til de ansatte.

– De som jobber her er svært tålmodige. Heldigvis vet de ansatte at vi jobber med å skaffe nytt bygg, dermed klarer man å holde ut litt lenger. Men det påvirker helt klart motivasjonen når man går i drittlukt på jobb, sier Nilsen.

Politiet betaler i dag over 7,3 millioner kroner i leie for det 50 år gamle bygget på Kanalplassen. Leiearealet utgjør i dag 4700 kvadratmeter. Politimesteren mener politistasjonen kan klare seg med 3800 kvadratmeter.

– I dag betaler vi for mange kvadratmeter som ikke utnyttes. Mye areal går bort til trappehus og lite funksjonelle rom. Dessuten er det store vedlikeholdsutgifter med et gammelt bygg. Vi tror det vil være langt rimeligere drift med et nytt bygg, sier Nilsen.

Ifølge Nilsen vil trolig Statsbygg få oppgaven med å skaffe arendalspolitiet en ny stasjon. Politiet utelukker ikke muligheten for å ta i bruk et eksisterende bygg, men setter nybygg øverst på ønskelisten.

— Man vet hvordan det er å lappe på gamle bygg. Derfor er vårt høyeste ønske å bygge et nybygg tilpasset våre behov, sier Nilsen.