KRISTIANSAND: Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) fikk klokken 23 tirsdag kveld melding om at fire ungdommer i en 14 fots båt hadde fått motorstopp.

— I utgangspunktet var det en dårlig idé å dra ut, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved HRS til fvn.no.

Han opplyser at det var vindstyrke liten til sterk kuling i området de fire fikk motorhavari.

- Det var galskap å legge ut med en 14 fots båt i dét været, sier Åmlid.

Heldigvis drev ungdommene på land ved Grønningen kort tid etter nødmeldingen kom.

— Man kan kanskje si at de hadde flaks, sier han, og opplyser at ungdommene grunnstøtte og kom seg opp på Grønningen klokken 23.10. ## Overnattet på Grønningen

HRS vurderte å sende ut redningsskøyta «Kaptein Egil J. Nygård» for å hente de fire, men dette ble regnet som utilrådelig. De fire ungdommene, tre gutter og ei jente i 16-17-årsalderen, måtte dermed tilbringe natten ute ved fyret.

— De ble tatt godt imot av en familie som var der ute på ferie. Så de har vært i trygge hender, sier båtfører av «Kaptein Egil J. Nygård», Helge Skaar.

Ifølge Skaar var det forholdene rundt Grønningen som gjorde at redningsskøyta ikke dro ut i går kveld.

— Det var til dels sterk vind og farvannet ved Grønningen kan være litt uberegnelig. Hadde det vært lyst hadde vi nok dratt ut, men siden folkene om bord var kommet trygt i land var det ikke fare for liv og helse, sier Skaar.

Samtlige av de fire skal ha hatt på seg redningsvest. Føreren av båten har opplyst at de var på vei tilbake til land da uhellet oppsto.

— De hadde da sett at været begynte å bli dårligere, sier Skaar.

Var på fisketur

De fire ble hentet av redningsskøyta onsdag morgen.

— Vi er nå vei tilbake med båten på slep. Ungdommene er i god behold, men de ble nok litt redde da båten begynte å drive, sier Skaar til fvn.no like før klokken 10. Ifølge Skaar oppsto problemene da et tau satte seg fast i propellen.

— Det førte til det røyk en splint og fremdriften forsvant, sier Skaar.

Båten fikk dermed ikke motorstopp slik det først ble meldt. Skaar opplyser at de fire ungdommene var ute på sjøen for å fiske.

Det var en av ungdommene som ringte sin far da båten stoppet. Faren varslet igjen Hovedredningssentralen. HRS fikk kontakt med en gruppe som var på Grønningen, og disse fulgte med på og konstaterte at personene hadde kommet trygt på land.