KRISTIANSAND: Det var stor oppslutning av sivile og folk fra forsvaret. Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, var blant dem som var på plass.

Trompetsignalet «bønnesignal» bli blåst av trompetister fra forsvaret. Dette blir gjort i alle fire bisettelsene. Videre har alle fått tilbud om seks æresvakter, tre på hver side av båren, samt at kisten draperes med orlogsflagg, altså det norske spittflagget.

På forsvarets hjemmesider ble det i dag lagt ut minneord om Christian Lian:

Løytnant Christian Lian ble 31 år gammel. Han gav sitt liv i tjeneste for Norge.

Christian kom fra Marinens jegervåpen og var utdannet som befal og kystjeger. Avdelingen består av noen av de best utdannede og trente soldatene i Norge, og de har bidratt nesten kontinuerlig siden 2001 med soldater til operasjonene i Afghanistan. Han var inne i sin fjerde deployeringsperiode til Afghanistan.

Søndag 27 juni 2010 var Military Observer Team Navy på vei til et møte med lokale ledere i Almar ca 30 km vest for byen Meymaneh i Afghanistan. Styrken beveget seg gjennom kjent område i en kolonne bestående av pansrede kjøretøyer. Klokken 1726 lokal tid kjørte den ene bilen på en veibombe. Eksplosjonen var meget kraftig og alle i bilen ble drept.

Christian var en av de mest erfarne offiserene i Kystjegerkommandoen (KJK). Han startet sin militære tjeneste i Hæren i 1998. Han gjennomførte befalsskolen for Kystartilleriet i 1999/2000, og var deretter med på oppstarten og etableringen av KJK. Med sin erfaring og dyktighet var Christian en rådgiver, instruktør, mentor, lagspiller, og enorm ressurs for alle i avdelingen.

Christian har vært innblandet i flere kamphandlinger ved sine deployeringer i Afghanistan. Han har i disse sammenhengene utvist en dyktighet langt utover det normale, og han ble hedret med militærkorset for personlig tapperhet og mot etter kampene i ”Banken” i Meymaneh 7 februar 2006. Han var også med i kamphandlinger 2 mai i år, hvor 9 norske soldater ble såret. Gjennom sin tjeneste har han mottatt flere medaljer og hedersbevisninger; bl.a.

— Militærkorset

- Såret i strid; 2 ganger

- Forsvarets Operasjonsmedalje for Afghanistan IV

For sine kollegaer var Christian den komplette kystjeger, med en fullstendig lojalitet til avdelingen og alle de som tjenestegjør der. Han beskrives som en dedikert og enestående soldat, en fantastisk kollega, og en blid sørlending som alltid hadde smilet på lur. Christian var nygift og veldig opptatt av Hege, sin familie og deres hund Whiskey. Han var en friluftsmann som dyrket jakt og friluftsliv. Det var mange håp og planer for framtiden, men nå blir det annerledes for mange. Tapet av Christian rammer oss alle i Forsvaret. Som soldater er vi en stor familie og vi sørger over våre omkomne, men vi vet at det største tapet og den tyngste sorgen bæres av den nærmeste familien.

Vi i Forsvaret vil alltid minnes Christian.

Første av fire

Lian er den første av de fire soldatene som ble bisatt.Torsdag bisettes Andreas Eldjarn (21) fra Grønnåsen kirke i Tromsø, og Trond Andre Bolle (41) fra Hoff kirke i Østre Toten. Simen Tokle (24) bisettes fredag fra Ballangen kirke. Alle de fire bisettes i sine lokale kirker.

En militær prest stod for seremonien. Det er det også i begravelsen til Andreas Eldjarn, men i de to andre begravelsene er det lokale prester som står for seremonien.