KRISTIANSAND: Brekke ser klare likhetstrekk til hvordan krigsforbrytere har rettferdiggjort sine handlinger.

I tekstene som Breivik har lagt ut på nettet, mener Brekke det er klare likhetstrekk med den tankegang vi finner hos andre som har utført terrorhandlinger eller krigsforbrytelser.

– Det som er særpreget når vi ser på det han har lagt ut på nettet, er at det virker logisk, det er godt forklart, det er til dels godt språk og han bruker også politisk filosofi. Han presenterer en korsfarermytologi der dette er en kamp for det helliges sak, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

I denne indre logikken prøver altså Anders Breivik å presentere seg selv som en forkjemper for et Europa som skal forsvare seg mot islam.

– Uansett hvor avskyelige handlingen er, blir de her rettferdiggjort moralsk, sier Brekke.

Han har ikke noen fullgod forklaring på hvordan det kan skje. Men han peker på at Breivik har levd isolert i sitt eget univers der ingen har kunnet korrigere ham og med tilgang til internett der det er fullt av lignende holdninger som han selv har. Brekke tror det er slik Brevik har blitt radikalisert og senere blitt terrorist.

Propaganda

Stiftelsen Arkivet har blant annet spesialisert seg på å bruke andre verdenskrig i undervisningen av skoleelever. Nå vet Aslak Brekke at Anders Breiviks tekster vil bli liggende på nettet og bli lest av skoleelever i flere tiår fremover.

– Når vi ser på noe av det Breivik har skrevet og på de ugjerningene han har utført, kan vi se en parallell til krigshandlinger. For eksempel i Ukraina i 1941 der også norske frontkjempere deltok. Når de som utførte ugjerningene ble intervjuet om hvorfor de hadde vært med på, argumenterte de moralsk. I deres eget univers ga det en mening, sier Brekke.

”Det skiller seg fra den nynazismen vi har sett i Norge de siste årene.

Aslak Brekke, direktør Stiftelsen Arkivet

Og legger til:

– Det vi ser nå, er at en liten antydning av denne galskapen kan oppstå igjen i dag.

Både i Norge og resten av Europa blir fredagens terrorangrep beskrevet som hvit terror, utført av en høyreekstrem person.

– Jeg ser på dette som en del av den høyreekstreme bevegelsen som vi også ser ellers i Europa, men det skiller seg fra den nynazismen vi har sett i Norge de siste årene. Denne har klart å modernisere seg, og det er skremmende. Synspunktene han forfekter har større likhetstrekk med fascismen og nazismen på 30-tallet, sier Brekke.

– Det som gjør det spesielt, er at det opereres i en egen logikksammenheng der islam er den store trusselen som skal overta vårt samfunn. Og vi vet at det finnes mer av den type holdninger på kontinentet, sier han.

Overrasket

Forskere over hele Europa setter Anders Breiviks handlinger og ideologi i sammenheng med fremveksten av høyreradikale miljøer i Europa, selv om det også er forskere som advarer mot et slikt syn (se egen sak).

Matthew Goodwin ved universitetet i Nottingham har forsket på høyreekstreme miljøer i Storbritannia. Han sier til Klassekampen at de høyreekstreme miljøene i økende grad har vært villige til å bruke vold.

– Det er flere grupper på høyresiden over hele Europa som ser på vold som et strategisk politisk virkemiddel. Disse har økt i omfang de siste 10–15 årene, og her i Storbritannia har vi sett et titall arrestasjoner de siste årene av folk tilknyttet forskjellige høyreradikale miljøer for planlegging av terroraksjoner. I tillegg har en flere enkeltstående politiske voldshendelser, sier Goodwin.

Fædrelandsvennen beklager

I dagens papiravis er har vi gjort en beklagelig feil i produksjonen på desken. I et sitat fra direktør Aslak Brekke ved Stiftelsen Arkivet, er Brekkes sitatnavn ved en feil byttet ut med Anders Breivik, som omtales i saken. Vi beklager.