Tirsdag ettermiddag kunne de tre kameratene Jørn Wichne Pedersen, Andreas Doppelmayr og Øyvind Nystad Handberg gå av sykkelen på sydspissen av Afrika, 344 dager etter at de forlot Nordkapp.

— Det var rart å gå av sykkelsetet, men nå er jeg strålende fornøyd, sier Jørn Wichne Pedersen til fvn.no.

Gjestfrihet gjorde sterkt inntrykk

Siden 25. august i fjor har den 24 år gamle mandalitten syklet gjennom 21 land, tilbakelagt om lag 25.000 kilometer, og hatt matforgiftning elleve ganger. Han beskriver den ekstreme turen som en fantastisk opplevelse.

”Det føltes godt å nå målet.

Jørn Wichne Pedersen- Gjestfriheten i Øst-Europa og Midtøsten gjorde sterkt inntrykk. Vi har besøkt mange familier som har invitert oss inn til sine hjem, forteller Wichne Pedersen.

Turen gikk over Finnmarksvidda, gjennom Finland og Øst-Europa til Tyrkia, og videre gjennom Syria, Jordan, Israel, Egypt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe og Botswana til Sør-Afrika.

Fram til Istanbul hadde de tre syklistene sovet 60 netter i telt.

— Øst-Europa var et av områdene jeg likte best å sykle i, men det var utfordrende med kulde og surt vær. Etiopia var et land vi hadde hørt at vi måtte sykle fort gjennom, men det er et land jeg aldri kommer til å glemme. Det var et av de landene i Afrika med flest bakker. Vi var oppe på 3000 meter over havet, og det var utrolig flott natur i landet. Men det var mye rart folk sa til oss, og vi var redde for å bli kastet stein på eller få kjepper i hjulene, sier den nå verdensvante 24-åringen.

Syk i ørkenen

De tre kameratene har kommet fra sykkelturen uten skader, men Wichne Pedersen medgir at det har vært noen nestenulykker og skremmende hendelser.

”De første ukene var vi litt såre i baken, men det gikk seg til.

Jørn Wichne Pedersen- Det farligste stedet vi syklet var i trafikken sør for Sankt Petersburg. I 60-70 mil sørover var det høy fart og dårlige veier, og trailersjåførene drakk alkohol på bensinstasjonene, forteller han.

— Noe sykdom har det imidlertid blitt. Jeg er blitt matforgiftet 10-11 ganger på turen. Noen ganger slapp jeg fra det med en dags pause, mens andre ganger varte det lenger. Det var tungt da jeg ble syk i ørkenen i Syria. Da måtte jeg sykle i tre dager før vi fant et sted hvor vi kunne slappe av.

Ifølge mandalitten bød lange dager på sykkelsetet ikke på store problemer for kameratenes bakende.

— De første ukene var vi litt såre i baken, men det gikk seg til. Da vi kom til Sudan og opp mot 50 varmegrader, svettet vi enorme mengder. Da ble det litt sårt igjen. Utover det hadde vi ikke store problemer, medgir han.

Samlet inn penger

Kameratene har under hele turen lagt ut bilder og skrevet egen blogg. Turen ble bestemt allerede i 2006, og de tre var selv spente på om de klarte å gjennomføre. Da fvn.no snakket med dem tirsdag kveld, feiret de med en bedre middag i Sør-Afrika.

— Det føltes godt å nå målet, sier mandalitten.

Et av målene for turen var også å samle inn 500.000 kroner til Unicefs prosjekt Schools for Africa.

— Det var et ambisiøst mål, men at det skulle bli så hardt hadde jeg aldri trodd. Vi prøvde nesten hele tiden. Vi har fått inn nærmere 120.000 kroner. Det er jo penger som virkelig vil gjøre en forskjell. Og selv om turen er slutt, er ikke innsamlingen helt over ennå, sier Wichne Pedersen.