KRISTIANSAND: Politiet i Agder har også i år fått flere rapporter om voldstrusler og aggressiv atferd knyttet til de utenlandske steinleggerne.

— Vårt råd er å være forsiktig. Er du uheldig kan du bli medskyldig i skattesvindel og annen kriminalitet , sier politioverbetjent Jan Vidar Ødegaard i utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt.

Du risikerer imidlertid ubehagelige overraskelser når de skal ha betalt. Mengden av politisaker mot briter som reiser og arbeider på denne måten taler for seg. Eldre mennesker er blitt truet med balltrær og tvunget med i banken for å ta ut kontanter opp mot 50-70.000,— kroner.

Får ikke treffe sjefen

Onsdag kveld traff Fædrelandsvennen steinlegger Andrej Novak på jobb ved et bolighus på Lund i Kristiansand.

Novak er én av et arbeidslag på fire mann, tre polakker og én portugiser. Sjefen hans er engelsk og heter Joe Michael, sier Novak. Men sjefen får vi ikke snakke med.

Noe mobilnummer til denne Joe Michael har Novak heller ikke tilgjengelig.

- Sjefen har mobiltelefonen min, sier Novak og trekker på skuldrene.

— Hva tenker du om at politiet advarer mot å hyre dere inn, og at KRIPOS har steinleggerne på sin trussellliste?

— Politiet tar feil, vi har alle papirer i orden. Vi gjør en god jobb, folk er fornøyd og vi drar videre, forklarer han.

- Det fortelles om trusler og vold blant dere?

— Nei, nei. Det er bare tull. Vi er ordentlige folk.

- Betaler skatt

Han får om lag tusen norske kroner dagen, og for en middels stor plass betaler en norsk huseier 40-50.000,- kroner. Novak har jobbet i syv år for samme sjef.

- Men du betaler skatt?

— Ja visst.

Novak har bodd på Tingsaker camping den siste tiden, der et stort følge på syv campingvogner har holdt til. En kortesje med lastebiler og varebiler har stått parkert én kilometer borti skogholtet.

- Kan det være det finnes dårlige folk i følget deres, siden ryktet er blitt så dårlig?

— Nei, det er bare bra folk, alle som legger stein, sier han og smiler.

Les mer om steinleggerne