LEIEAVTALE

Mellom

KRISTIANSAND KOMMUNE NO 963 296 746 MVA som utleier

Adresse Kristiansand Eiendom, eiendomsutvikling Serviceboks 417, 4604 Kristiansand.

og

Det Kongelige Slott NO 971 524 545 MVA som leietaker

Henrik Ibsens gate 1

0010 Oslo

er det avtalt følgende;

1. LEIEFORHOLDETS OMFANG

Leieforholdet omfatter villaen på Dvergsøyas sør— vest side med tomt som anmerket på kartutsnitt, vedlegg 1. Tomtearealet er totalt på ca. 22 mål.

Det ovenfor definerte leieobjektet er i sin helhet beliggende på gnr. 52, bnr. 1, Dvergsøya i Kristiansand Kommune.

Leieforholdet omfatter også 2 båtplasser mot øst ved offentlig brygge jfr. vedlegg 1. 2. OVERTAKELSE

Lokalene overtas av leietaker slik de står ved besiktigelse / overtakelse (”as is”). Leier må gi skriftlig melding til utleier innen rimelig tid og senest innen 15. juli 2010 om eventuelle feil eller mangler m.v.

3. BRUK

Leier skal bruke de leide lokalene til: Fritidsbolig

All form for oppsetting av gjerder og lignende, skal i sin utforming og størrelse godkjennes av utleier og må holdes innenfor den avtalte avgrensning for eiendommen som vist på vedlagte kart. Leietaker er ansvarlig for at alle tiltak er i samsvar med gjeldende lover og regler. Leietaker er ansvarlig for tilbakeføring ved leieforholdets slutt.

Enhver form for bruksendring krever utleiers skriftlige samtykke. Bruksendring uten utleiers samtykke gir utleier rett til å heve leieforholdet med umiddelbar virkning.

Bruk av motoriserte kjøretøy til frakt av utstyr mv. skal godkjennes av utleier. Det etableres retningslinjer for slik bruk.

3.1

FORBEHOLD FRA UTLEIERS SIDE

Utleier forutsetter at leietaker er i stand til å etablere tilfredsstillende sikkerhetsmessige tiltak innenfor de rammer kommunen og andre offentlige myndigheter trekker opp. Den delen av Dvergsøya som ikke er omfattet av leieforholdet ( jfr.vedlegg 1), skal være åpen for allmenn ferdsel og fri for stengsler. Eventuelle sikkerhetsmessige tiltak i strid med rammer som nevnt i første setning, gir utleier rett til å avvikle leieforholdet med umiddelbar virkning.

3.2

FORBEHOLD FRA LEIETAKERS SIDE

Dersom sikkerhetstjenesten krever tiltak som ikke lar seg gjennomføre i forhold til gjeldene bestemmelser, lovverk og forsvarlige økonomiske rammer, forbeholder leietaker seg retten til å tre ut av avtalen med umiddelbar virkning.

4. LEIETID

Leieforholdets varighet er fra den 01.05. 2010 til og med 30.04.2015, men forlenges med nye 5 år til 30.04.2020 dersom utleier og leietaker ønsker dette. Dette avklares innen 12 mnd. før avtaleperiodens utløp. Avtalen løper deretter ut uten oppsigelse. Utleiers frist til å sende flyttingsoppfordring etter leietidens opphør, er avtalt til seks måneder.

Partene har i leieforholdets avtaleperiode avtalt en gjensidig oppsigelsestid på 12 mnd.

5. LEIESUM

Årlig leiesum er kr 170 000,- og innbetales kvartalsvis med kroner 42 500,- på utsendt fakturablankett. Leien innbetales forskuddsvis innen den 1. i hvert kvartal.

Leier må selv sørge for å dekke driftsutgifter som tilfaller leieobjektet slik som strøm, kommunale avgifter, renovasjon, renhold, telefon/IKT, alarmanlegg/vakttjenester mv. Det må tegnes eget abonnement for strøm på egen måler.

6. FREMLEIE

Fremleie av leieavtalen tillates kun mot utleiers skriftlige godkjennelse. Utleier står fritt til å nekte fremleieforholdet, uten at dette gir leier rett til å si opp leieforholdet utover de regler for oppsigelse som er fastsatt i denne avtalen. Fremleie uten utleiers samtykke gir utleier rett til å heve leieforholdet med umiddelbar virkning. Manglende svar på leiers søknad om samtykke ansees som avslag.

7. UTLEIERS PLIKTER

Utleier har ansvar for alt utvendig normalt vedlikehold av eiendommens eksisterende bygningsmasse. Dette gjelder også tekniske installasjoner fram til bygningsmasse, som vann, avløp og elektriske installasjoner.

Nødvendig og normalt utvendig periodisk vedlikehold av bygningsmassen, vil fra utleiers side bli utført i tidsrommet fra mars tom. mai, og september tom. november. Arbeidet vil innenfor tidsrommet bli utført i ukedagene mandag tom. fredag. Utleier plikter å varsle leietaker 14 dager i forkant av arbeidene.

8. LEIETAKERS PLIKTER

Leier plikter å behandle de leide lokalene så skånsomt som mulig, og påse at de ikke påføres skader. Leietaker plikter å erstatte skader som skyldes leietaker eller noen leietaker har gitt adgang til eiendommen.

Leietaker skal føre normalt tilsyn med eiendommen i leieperioden, og plikter å utføre normalt og forsvarlig indre vedlikehold for å sikre at leieobjektet ikke forfaller eller reduseres i verdi. Leietaker plikter herunder å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, samt synlige rør, ledninger og innretninger for fremføring av vann, avløp, strøm, varme, gass. Knuste ruter i ethvert rom som omfattes av leieforholdet skal erstattes med nye. Rom med installasjoner eller innretninger som kan bli utsatt for frostskader skal holdes tilstrekkelig oppvarmet. Vedlikeholdsplikten omfatter også plikt til å forestå utbedringer etter innbrudd. Leietaker er selv ansvarlig for klipping av plener og ellers normalt hagestell utomhus på eiendommen.

Utleier har etter skriftlig varsel rett til å utføre eventuelt manglende vedlikehold for leietakers regning.

Leietaker må straks melde fra til utleier om skade som må utbedres og som ligger utenfor egen vedlikeholdsplikt. Leier kan ikke uten etter forutgående skriftlig samtykke fra utleier foreta vesentlige endringer i leieobjektet.

Leier plikter å sette seg inn i og følge de offentlige forskrifter ordensregler, instrukser for brann, rømning, m.v. som er eller måtte bli innført for eiendommen og som omfatter leieforholdet.

Leier har plikt til å gi utleier adgang til de leide lokalene når dette er akutt nødvendig for ettersyn, reparasjon i forbindelse med skader / skadeforebygging m.v. Leier plikter å finne seg i arbeider, inspeksjoner etc. som nevnt uten erstatning eller avslag i leien, med mindre ulempene for leier er vesentlige. Utleier disponerer nøkkel, som om nødvendig kan brukes i slike tilfeller. Utleier skal så langt mulig varsle leietaker i forkant av slike akutte tilfeller.

Uvesentlige avbrudd i forsyninger av vann, strøm, luft m.v plikter leier å tåle uten erstatning eller leiereduksjon.

Eventuelle reparasjoner eller oppgradering av bygningsmassen med anlegg skal utføres i forståelse med utleier, som skal samordne seg med byantikvaren og øvrige berørte kommunale instanser.

9. FORSIKRING

Hver av partene holder sine interesser forsikret.

Utleier har ikke ansvar for skade eller tap som måtte oppstå ved innbrudd, brann, vannskade mv. ut over det som dekkes av de forsikringer som utleier har som huseier.

Leier plikter å forsikre inventar, samt inneha glassforsikring.

Ved skade på lokalet skal leiers forsikring benyttes så langt den rekker, inkl. mulig egenandel, før utleiers forsikring benyttes.

10. FORCE MAJEURE

Streik, lockout, blokade eller andre forhold som partene ikke råder over, som f.eks. brann, eksplosjon, maskinskade, ukontrollert utstrømming av vann, avbrytelse av tilførsel av vann, strøm, telefon mv. opptøyer, krig eller inngrep av offentlig myndighet, fritar utleier fra å oppfylle sine forpliktelser i henhold til denne kontrakt, dersom de ikke kan oppfylles uten unormalt høye kostnader. På samme måte bortfaller under slike forhold utleiers plikt til å betale taps- eller skaderstatning.

11. LEIEFORHOLDETS OPPHØR, MISLIGHOLD

Ved leieforholdets opphør plikter leietaker uoppfordret å fraflytte lokalene, og tilbakelevere disse i forsvarlig vedlikeholdt stand, ryddig og rengjort. Dersom lokalene tilbakeleveres med manglende vedlikehold, rydding og rengjøring utføres dette av utleier for leiers regning. Utleier overtar vederlagsfritt låser med alle nøkler som leier har latt anbringe.

Gjør leier seg skyldig i vesentlig mislighold, kan utleier heve avtalen og leier plikter da å fraflytte lokalet.

Leier vedtar at tvangsfravikelse kan kreves dersom den avtalte leie eller avtalte tilleggsytelser, ikke er betalt innen 14 dager etter skriftlig varsel etter tvangsfullbyrdelsesloven § 4-18 er sendt, jfr. tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2, 3 ledd a).

Leier vedtar at tvangsfravikelse kan kreves når leietiden er utløpt, jfr tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2, 3 ledd b) eller på annen måte er avviklet, jfr. tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2, 3 ledd c og d).

Leier som flytter før leietiden er ute, eller etter tvangsfravikelse, eller etter krav fra utleier på grunn av vesentlig mislighold, plikter å betale utleier leie for gjenstående del av leietiden med fradrag av det utleier får inn ved ny utleie. Leier må også betale de kostnader som tvangsfravikelse, søksmål, ryddiggjøring etc. og kostnader i forbindelse med etableringen av ny leietaker i tilfelle fører med seg, samt eventuelle erstatning for manglende vedlikehold.

12. VOLDGIFTSKLAUSUL

Tvist mellom partene skal søkes løst gjennom forhandlinger. Dersom partene ikke klarer å løse tvisten gjennom slike forhandlinger skal uenigheten avgjøres ved voldgift i tråd med bestemmelsene i lov av 14. mai 2004 nr 25 med de unntak som følger av denne bestemmelse. Voldsgiftretten skal settes med én dommer oppnevnt av justitiarius i Kristiansand tingrett. Rettens avgjørelse skal baseres på skriftlige innlegg fra partene. Behandlingen av tvisten for voldgiftsretten skal være unntatt offentlighet og med mindre annet avtales særskilt forplikter partene seg til å bevare taushet om innhold.

13. VEDLEGG

Som vedlegg (vedlegg1) til denne avtale følger kartutsnitt som viser leieobjektet med avgrensningslinje, og 2 båtplasser i eksisterende båthavn.

14. SIGNATURER

Denne kontrakten er utformet og undertegnet i to eksemplarer, hvorav partene får hvert sitt.

Kristiansand den Oslo den

For Kristiansand kommune For Det kongelige slott

..................................................... .....................................................

Per Sigurd Sørensen

Ordfører

..................................................... ...................................................

Ole Dag Myhrstad

Eiendomssjef