KRISTIANSAND: — For det første er jeg utrolig fornøyd og lettet over at partene kom sammen og klarte å forhandle seg frem til et resultat. Når partene stod så langt fra hverandre som vi gjorde her, så er det jo en fare for tvungen lønnsnemd og et resultat på null kroner, sier Abildgaard til fvn.no.

Hun mener at det viktigste som kom ut av forhandlingene var at kvinner i turnus ble likestilt med menn som går skift.

— Det var også viktig for oss at kvinnene ikke skulle betale for denne reformen, sier Abildgaard.

— Resultatet har ikke en så tydelig likelønnsprofil som Unio kunne ha ønsket, men sentrale, varige justeringer av minstelønnssatsene er et viktig skritt i riktig retning, sier forhandlingsleder for Unio i Spekter-området, Lisbeth Normann, til NTB.

Men selv om forhandlingsresultatet ikke ble like godt som Unio hadde håpet på, så gir resultatet Abildgaard håp for fremtidige lønnsforhandlinger.

— Det har vært en vanskelig prosess, men jeg er optimistisk og forventningsfull. Norge går i møte store utfordringer i helsesktoren, og et slikt løft oppmuntrer de unge til å søke helseutdanninger, påpeker Abildgaard.

Viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier at avtalen «ligger innenfor ansvarlige økonomiske rammer».

— Samtidig som man har evnet å prioritere de grupper som særlig er omtalt i likelønnskommisjonens rapport. Jeg er glad for at streiken nå avsluttes og at pasientene ikke nå lenger blir skadelidende, sier Bratten, til NTB.

Streikeleder Abildgaard ønsker å rose de som har vært ute i streik.

— Jeg vil rette en stor takk til alle de streikende. Jeg har bare møtt positivitet og blide ansikter, sier hun.