– Heldigvis hører det med til sjeldenhetene at en som gjør noe for å hjelpe ender opp som offer i en alvorlig sak som dette, men det er tragisk når det skjer, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo. – Så hva er rådet til folk dersom de blir vitne til et slagsmål i byen?

– Ring 112. Man skal være varsom med å gripe inn. Det er bedre å ringe til oss i politiet, slik at de som er trent i å løse slike situasjoner kan komme og ordne opp.

Leder for natteravnene i Kristiansand, Kjartan Myklebust, har det samme rådet å komme med.

– Det å holde seg litt diskret i bakgrunnen og ringe til politiet er et råd vi innprenter hos alle våre natteravner, sier han.

Samtidig har Hortemo forståelse for at det kan være vanskelig å bare forholde seg rolig dersom man blir vitne til at forsvarsløse personer blir angrepet.

– Og i noen tilfeller er det jo helt ufarlig å gripe inn, og da er det jo ikke nødvendigvis noe i veien for å foreta seg noe, forklarer stasjonssjefen.

Han innrømmer samtidig at det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan man skal forholde seg, men sier at det viktigste er at man tar vare på seg selv slik at man ikke ender opp med å bli et ufrivillig offer i en konfliktsituasjon.

– Varsomhet er et nøkkelord. Men det betyr ikke at folk ikke skal bry seg, og måten å bry seg på dersom man er usikker er å ringe til politiet.