KRISTIANSAND: Politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo og Karin Berthelsen i ungdomsteamet i Kristiansand kommune presenterte i dag kriminalitetstall som falt godt i smak hos de folkevalgte i formannskapet. Politikerne regelrett hyllet kommunen og politiet for innsatsen gjennom fjoråret for å redusere antall forbrytelser begått av i første rekke gjengangere og unge institusjonsungdom.

Disse tallene ble presentert:

Antallet forbrytelser ble i fjor redusert med 11,5 prosent sammenlignet med fjoråret.

Tallene under er viser forbrytelser etter kategori

  • Tyveri: — 7,7 %

  • Narkotika: - 18,8 %

  • Vold: - 14,7 %

FÆRRE GJENGANGERE: Antall ungdom som står bak en rekke forbrytelser, har gått ned. Det kunne Karin Berthelsen i ungdomsteamet fortelle. Bak politistasjonssjef Ole Hortemo. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

– Tryggere by– Kristiansand er blitt en tryggere by. Det er mindre sjanse for å bli utsatt for vold i denne byen nå enn det var for ti år siden, sier stasjonssjef Hortemo til fvn.no.

Fædrelandsvennen har tidligere presentert nedgangen i antall voldssaker i Kvadraturen i løpet av de to siste årene. Statistikken viser at antallet saker er redusert med 33,5 prosent i løpet av 2008 – 2010. – Vi har historisk sett slitt med mye vold i sentrum av Kristiansand. Det har jeg selv vært med på å formidle tidligere år. Men nå er dette bildet såpass markert forbedret, at det er viktig å få fram den informasjonen. Veldig ofte må politiet presentere et skremmebilde av situasjonen og berette om elendighet. Derfor er det gledelig at vi nå kan dokumentere og synliggjøre forbedringer, sier Hortemo.

Færre unge kriminelle

Karin Berthelsen i Kristiansand kommunens ungdomsteam kunne fortellet at antallet saker begått av mindreårige er redusert med åtte prosent fra 2009 til 2010. Antallet ungdom som er registrert med kriminalitet er også redusert med 14 prosent, og antallet kriminelle ungdom med innvandrerbakgrunn er gått noe ned.

– Antallet gjengangere er redusert fra omkring 30 til 24. Det viser at det nytter å sette inn tiltak for ungdom som har startet en kriminell løpebane, sier Berthelsen til fvn.no.

De 24 gjengangerne står imidlertid bak rett over 50 prosent av forbrytelsene som begås i kommunen.

– Det bekymringsfulle er også at vi ser en del unge lederskikkelser blant de nye gjengangerne. Disse drar med seg andre inn i kriminalitet. Kommunen har derfor opprettet en prosjektstilling hvor én person skal jobbe målrettet mot unge gjengangere, sier Berthelsen.

Mer grov vold

Blant alle de positive tallene finner man likevel noen negative trender. Antallet grove voldssaker nærmest doblet seg i fjor. I 2009 var det 11 grove voldssaker i Kristiansand mens tallet for 2010 viste 21 saker.

Selv om antall narkotikasaker har gått ned, registrerer kommunen at det skjer en negativ holdningsendring blant ungdommen. Ifølge Berthelsen er hasjbruk blitt veldig alminneliggjort og misbrukes i mange ulike ungdomsmiljøer.

— Vi har også en stor bekymring knyttet til jenter som bytter bort sex i bytte mot materielle goder som penger, mobiltelefon og klær, sier Berthelsen.

Hortemo måtte også erkjenne at antall ranssaker skjøt i været i fjor. Mens det ble gjennomført 28 ran i 2009, viser statistikken for 2010 totalt 52 ran. Dette utgjør en økning på over 85 prosent.

– Men det var en spesiell situasjon i fjor hvor svært mange av ranene ble begått av unge kriminelle gjengangere. Det har blitt satt inn tiltak for flere av disse ungdommene, noe som har gitt resultater, sier Hortemo.