Politiet pågrep like før jul ytterligere to menn som er siktet i forbindelse med avsløringen av cannabisplantasjen i bolighuset. Fra før er to menn og en kvinne fra Kristiansand pågrepet. Kvinnen er løslatt fra varetekt. De øvrige er fengslet.

STORT OMFANG: Avsløringen av cannabisproduksjonen i Kristiansand har ført til at fem personer er siktet, sier overbetjent Leif Vagle. FOTO: HALLGEIR OFTEDAL

— Av hensyn til etterforskningen kan politiet ikke si mye om de to som ble pågrepet i Oslo. Begge regnes som sentrale i saken, og er varetektsfengslet med full isolasjon, brev- og besøksforbud. Politiet har fortsatt et stort trykk på etterforskningen av saken, og vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier overbetjent Leif Vagle, leder av seksjonen for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt.

Stort omfang

Vagle sier at omfanget av saken i Kristiansand er stort. - Politiet antar at det over flere år er produsert cannabis i bolighuset, og at produksjonen kommer opp i et tosifret antall kilo. Vi regner det som sannsynlig at de siktede har omsatt cannabisen i østlandsområdet.

De fem siktede i saken har gitt noe varierende forklaringer om sin befatning med produksjonen i bolighuset. Da politiet ransaket huset, fremstod det som et meget avansert gartneri med svært profesjonell produksjon av cannabisplanter.

— Strømforbruket har vært meget høyt, og mange ganger større enn for et normalt bolighus. Det enorme strømforbruket er fordekt ved at huseieren har tyvkoblet seg til strømnettet og stjålet elektrisk energi, opplyser overbetjent Vagle.

Lukkede miljøer

For politiet er det ikke overraskende at det er vietnamesere som er knyttet til cannabisproduksjonen, særlig med bakgrunn i at politiet på Østlandet flere ganger har funnet store cannabisplantasjer hvor det nærmest utelukkende har vært vietnamesere som har stått bak produksjonen. - Dette kriminelle, vietnamesiske miljøet er svært lukket, fremholder overbetjent Vagle.

De to som ble pågrepet i Oslo like før jul er to menn, henholdsvis 52 og 37 år gamle. Da politiet slo til mot plantasjen i slutten av november i Kristiansand ble en 33 år gammel mann, en 21 år gammel mann og en 42 år gammel kvinne pågrepet og varetektsfengslet.