MANDAL: I boligen lå nemlig Per og Rita Bratteberg og sov. Per Bratteberg er eks-politimann med 37 år i tjenesten, og da han ble vekket av sin kone i 05.30 onsdag morgen var han ikke sen med å huske gamle kunster.

— Hun vekket meg og sa at hun hadde hørt lyder fra kjøkkenet. Jeg listet meg derfor til døren og tittet ut. Midt på kjøkkengulvet stod det en fremmed kvinne som hadde forsynt seg med vin samt penger fra lommeboken min. Bare iført underboksen tok jeg rennefart og hoppet på den ubudne gjesten, forteller Per Bratteberg til Lindesnes avis.

- For mange er det jo et mareritt å våkne opp til lyden av fremmede mennesker i huset, var du redd?

— Jeg var faktisk ikke det. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det ble bare til en impulshandling. Samtidig er det klart at man skal være forsiktige med å foreta seg for mye dersom det er fremmede folk i huset. Det riktige å gjøre er å ringe til politiet, sier han til fvn.no.

Manglet ikke pågangsmot

Etter at han hadde hoppet på den ubudne gjesten, ble det et skikkelig basketak, som startet på kjøkkenet og endte i gangen. Selv om Bratteberg veier rundt 100 kilo, og inntrengeren var liten og spinkel, manglet hun ikke pågangsmot.

— Hun var ganske rabiat, og prøvde alle mulige måter å komme seg fri på. Men med 100 kilo over seg var det vel begrenset hvor langt hun kunne komme.

Mens basketaket pågikk ropte kvinnen fornavnet til Bratteberg flere ganger.

— Hun kjente meg igjen etter hvert. Det viste seg at hun var en gammel kjenning fra min tid i politiet.

Medbrakt lommelerke

Etter hvert roet kvinnen seg ned, og da spurte hun sågar Bratteberg om hun kunne få lov til å drikke litt konjakk mens de ventet på politiet.

— Hun hadde med seg en liten lommelerke, og hun forsikret meg om at den var medbrakt og ikke tyvegods.

- Fikk hun lov til å drikke da?

— Nei, hun gjorde ikke det, sier han og ler.

Lattermilde ekskolleger

Da politiet kom til stedet satt Bratteberg, fremdeles i underbuksen, oppå ryggen til kvinnen.

— De lo godt av det synet som møtte dem, sier han.

Kvinnen ble så kjørt til arresten i Kristiansand.

I ettertid er det ikke mye Bratteberg ville gjort annerledes, bortsett fra å låse verandadøra.

— Jeg hadde kastet ut juletreet samme kveld, og hadde i den forbindelse glemt å låse døren. Hun som tok seg inn hos oss er tidligere kjent for å gå rundt å kjenne på dører om natten. Denne gangen var det vi som fikk en slags straff for å være litt glemsk. Så jeg oppfordrer alle til å være nøye med å sjekke at alle dørene er låst før de legger seg på kvelden, sier han.

Notorisk

Kvinnen sitter nå varetektsfengslet i Åna fengsel.

— Hun har vært en smule aktiv i det siste, og har nå så mange forhold på seg at vi mente at det var på høy tid at hun ble stoppet, opplyser politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til fvn.no.

- Hva slags forhold er det snakk om?

— Alle mulige måter å stjele på egentlig. Hun er notorisk i forhold til det å gå inn steder hvor det er ulåst. Hus, boder, garasjer og så videre. Hun stjeler med seg det hun tror kan ha noe verdi, men ofte er hun så ruset at hun egentlig ikke vet hva hun tar, sier han.