Hva mener du om dette? Si din mening under artikkelen.

KRISTIANSAND: — Sånn er det blitt å være mann. Jeg liker det veldig dårlig, men må avfinne meg med regelverket som det er. Kvotering er ikke bra. Det er udemokratisk. De som har fått flest stemmer bør ha de viktigste vervene, sier Høyres nye gruppeleder i Kristiansand, Hans Otto Lund.

Det er i det mektige kommunalutvalget det nye borgerlige flertallet har fått et mannsproblem. I utvalget sitter syv medlemmer. Ap har to, og stiller med Jan Oddvar Skisland og Mette Gundersen. De borgerlige skal ha fem.

Les også: - Ikke forbaskede regler, sier Mette Gundersen

For å oppnå regelen om minst 40 prosent kvinneandel, må gruppeleder Hans Otto Lund vike sete til fordel for Høyres tredjekandidat Norunn Tveiten Benestad.

— For fire år siden hadde vi samme problem. Da måtte jeg ofre formannskapet til fordel for Ellen Skeie Hansen, selv om jeg også da hadde fått flere stemmer fra velgerne, sier Lund, som sier det blir problematisk å være gruppeleder uten å sitte i kommunalutvalget.

— Vi løser det. Norunn er flink, men dette krever mer intern kommunikasjon fra oss, sier han.

God lønn

Både kommunalutvalget og formannskapet lønnes med 20 prosent av varaordførerlønn, eller knapt 160.000 i året. I tillegg til makten er disse vervene viktige økonomisk for politikerne.

Norunn Benestad sier hun skal forsøke å gjøre jobben best mulig, men hun synes det er trist at Lund ikke fikk plassen. Samtidig synes hun det er viktig med regler som sikrer kjønnsbalanse i politikken – som ellers i samfunnet.

Også i KrF har de måttet endre. Ny gruppeleder Arvid omdal må vike sete i kommunalutvalget for Grete Kvelland Skaara (som fikk tredje flest stemmer ved valget).

Kommunalutvalget blir dermed seende slik ut:

Høyre: Arvid Grundekjøn og Norunn T. Benestad.

KrF: Jørgen Kristiansen og Grete Kvelland Skaara

Ap: Mette Gundersen og Jan Oddvar Skisland

Frp: Tor S. Utsogn.

Mannsproblem

Formannskapet kan også by på et mannsproblem for de borgerlige partiene. Her sitter 13 representanter. Ap får fire, og stiller med Aase Paulsen, Mette Gundersen, Abdullahi Alason og Terje Næss.

De ni borgerlige plassene fordeles på tre fra Høyre, tre fra KrF, en fra Frp, en fra Venstre og en fra Pensjonistpartiet. Siden alle partiene har mannlige gruppeledere, pluss mannlig ordfører og varaordfører, må noen vike plassen.

— Vi ofrer ikke mer. Nå har vi gitt nok, sier Hans Otto Lund, og sier han selv Grundekjøn og Norunn Benestad vil ta Høyres plasser i formannskapet.

De andre partiene har ikke valgt sine ennå. Kabalen skal legges på et fellesmøte mandag.

— Jeg tør ikke si hva som vil skje. Vi har også gitt. Det kan være Venstre må ofre gruppelederen sin. Jeg vet ikke ennå. Vi må finregne på om vi faktisk trenger å ofre en mann. Det kan være det holder med ni menn og fire kvinner – uten at fylkesmannen reagerer.

— Det er jo ikke 40 prosent da?

— Nei, men så er det noe ulike regler for forholdstallsvalg og avtalevalg. Kanskje vi kan få løst dette – uten å måtte bytte ut noen, sier Jørgen Kristiansen.

— Skal dere forsøke å omgå de overordnede kjønnsreglene?

— Nei, vi tar jo sikte på å forholde oss til dem. Det er viktig med kjønnsbalanse, altså, svarer Kristiansen.