KRISTIANSAND: – Utgangspunktet for våre vurderinger er at det som skjedde på Utøya berører mange unge mennesker som er spredt over hele landet. Vi kartlegger nå bostedsadressene til de nærmere tusen fornærmede i saken, og ser om det kan være hensiktsmessig å videooverføre straffesaken til egnede rettslokaler for eksempel i storbyene, opplyser sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett til Fædrelandsvennen.

– Antallet berørte mennesker er så enormt stort. Og siden det dreier seg om mange unge mennesker, tenker vi oss at det beste for disse er å følge straffesaken så nær sitt hjemsted som mulig, med egen familie, lokalt støtteapparat og bistandsadvokat innen rekkevidde. Belastningen i denne saken er stor for ofrene, ikke minst fordi det dreier seg om ungdom. Samtidig er det viktig at hele saken skal avvikles i rettslige og verdige former, uansett hvordan det rent praktisk blir løst. Vi skal ikke overføre en så alvorlig rettssak til et lokale som ikke egner seg for dette, fremholder sorenskriveren.

Effektiv avvikling

– Når det gjelder vitneførselen, vil det også bli vurdert om vitner kan avhøres med lyd og bilde ute fra distriktene. Mange domstoler har utstyr til dette, og en slik vitneførsel vil kunne bidra til en mer effektiv avvikling av saken, samtidig som mange unge vitner kan møte i retten i nærmiljøet sammen med sine foreldre, sier sorenskriveren

De fleste større domstolene i landet har lokaler og utstyr som gjør det mulig å overføre lyd og bilde fra lokalet som Oslo tingrett velger som sted for straffesaken mot Breivik.

– Det pågår samtaler med domstolsadministrasjonen om hvordan vi rent teknisk kan løse disse utfordringene. Samtidig er det undersøkelser for å finne et egnet lokale til straffesaken, sier sorenskriveren.

Han minner om at de fornærmede har krav på å få være til stede under straffesaken, og at en videooverføring kan være et gunstig alternativ.

– Selv om det ikke legges opp til at erstatningsspørsmålene skal behandles under selve straffesaken, er det viktig for tingretten at de krav og rettigheter som den enkelte har blir imøtekommet på best mulig måte.

1000 mediefolk

Sorenskriver Engebretsen sier at straffesaken mot Behring Breivik skal starte til våren. Det er påtalemyndigheten som skal vurdere omfanget av bevisførselen i saken, og hva som skal legges fram for retten.

– Oslo tingrett regner med at vi i løpet av november har klart for oss når straffesaken skal starte og hvilket lokale vi skal velge for avviklingen av den. Når det gjelder overføring til storbyene eller regionale sentra, har vi allerede etablert kontakt med de aktuelle domstolene, sier Engebretsen.

Straffesaken mot Breivik er omfattet med stor medieinteresse. Oslo tingrett anslår at det kan komme minst 1000 mediefolk.