KRISTIANSAND: — For oss vil dette bety masse. Skattefradraget har betydd cirka 70 millioner kroner i ekstra inntekter fra givere på den ordningen fra 2001 til nå. Vi er redde for at det skal bli enda vanskeligere for oss å rekruttere nye givere i et tøft marked når de ikke får noe tilbake, sier kommunikasjonssjef i Strømme stiftelsen, Trond Backer.

HAR BIDRATT TIL GIVERGLEDE

Han mener skattefridragsordningen har bidratt til økt engasjement og giverglede blant innbyggerne i samfunnet, og frykter at bortfall av ordningen vil sette kjepper i hjulet for den gode utviklingen med giverglede i samfunnet.

— Skattefradraget er med på å gjøre den norske giveren varmere. Vi har såpass stor skare av gode og lojale givere som vil følge oss, men konsekvensen blir størst for å rekruttere nye givere, og målet vårt om en verden uten fattigdom blir mye vanskeligere å nå med et slikt type hinder, argumenterer han.

En undersøkelse foretatt av Frivillighet Norge, bygger opp under Backers utsagn. Den konkluderer med at fradragsordningen er god kjent blant befolkningen, og at flere gir på grunn av ordningen.

BAKGRUNNEN FOR SAKEN

Saken kom opp etter at finansminister, Sigbjørn Johnsen, besvarte stortingsrepresentant, Torgeir Micaelsen, på brev datert til 16. desember fra kontrollutvalget ESA. I brevet redegjorde finansministeren for vanskelighetene med å beholde dagens ordning med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner. ESA, som passer på at regler i Norge er i samsvar med EØS-forpliktelsene, mente ordningen i Norge var i strid med reglene om fri flyt av kapital i EØS-landene. ESA mener Norge må åpne for at giverne må få skattefradrag for gaver til godkjente organisasjoner i andre land innen EU. Johnsen gir uttrykk for at det vil bli utviklet en kompensasjon for frivillig sektor dersom ordningen blir avviklet.

ALTERNATIVE LØSNINGER

Alternativene Johnsen foreslo er å avvikle ordningen, tilpasse seg, eller gå mot ESAs direktiver. Han gir uttykk for at det vil være vanskelig å drive kontroll med organisasjoner i utlandet. Kommunikasjonsleder i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, sier de ønsker dialog med regjeringen med formålet om å videreutvikle ordningen etter ESAs krav.

— Vi vet at det er nesten to milliarder kroner som gis i gaver gjennom ordningen hvert år. Det er ikke sånn at alle gir på grunn av skattefradraget, men vi frykter at tallet går ned, og at det blir mindre støtte til det frivillige arbeidet organisasjonene driver med, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til hvordan de skal forholde seg til ESAs krav.