KRISTIANSAND: En 21 år gammel mann fra Mandal ble i februar i fjor utsatt for legemskrenkelse fra en ett år yngre mann, han også fra Mandal. 21-åringen anmeldte forholdet, og 30. april møtte mandalitten i tingretten for å få tilståelsesdom. Der ble han 5. mai dømt til ubetinget fengsel i 21 dager.

Fire dager senere oppsøkte den domfelte, sammen med to kamerater på 18 og 19 år, mannen som anmeldte voldsepisoden.

De tre ble sluppet inn i leiligheten til 21-åringen, og etter hvert kom det fram at han måtte levere fra seg fjernsynsapparatet som straff fordi han hadde anmeldt voldsepisoden til politiet. På et tidspunkt lanserte også 18-åringen et forslag om at 15.000 kroner i kontanter kunne være en alternativ oppgjørsform i stedet for å ta med tv-apparatet.

De tre tok med seg fjernsynet, og neste dag ble saken anmeldt til politiet. De tre ble tiltalt for å ha truet «en aktør i rettsvesenet». I tingretten ble de tre dømt til ubetinget fengsel. 20-åringen som opprinnelig ble dømt for legemskrenkelsen, fikk 90 dager ubetinget. De to medhjelperne fikk også ubetinget fengselsstraff.

Alle anket til lagmannsretten, som nylig har omgjort fengselsstraffen til samfunnsstraff.

Bakgrunnen for omgjørelsen er at alle er kommet inn i en ny og positiv tilværelse med hensyn til rus, skolegang og sosial rehabilitering.

Samfunnsstraffen varierer fra 58 til 88 dager.