KRISTIANSAND: Emma Martinovic, som selv opplevde det grusomste hat på Utøya, var blant andre som tok avstand fra rasismen.

— Dette er helt uakseptabelt. Jeg skjønner ikke hvor dette hatet kommer fra, men det er i hvert fall ikke noe vi ønsker i vår by, sier Emma Martinovic, AUF-politiker og overlevende etter Utøya-terroren.

Ble truet

— Det vekker en kvalme hos meg, og gir et fryktelig flashback til en tid som skulle vært forbi, sier Honningbarna-vokalist Edvard Valberg. Da cirka 150 mennesker markerte sin avsky mot tiggerhetsen i Protestfestival-teltet satt musikeren ved siden av flere av tiggerne.

Romfolket som bor under Vesterveibroa i Kristiansand skal ha blitt vekket natt til søndag av to personer som truet dem med kniv og ba om penger.

Søndag kveld ble de angrepet igjen. Da kom to biler ned til sanitærbrakka der to kvinner dusjet. Ut stormet åtte mennesker som slo og sparket i brakka, samtidig som de forsøkte å komme seg inn. Da de ikke kom inn den låste døra, brøt de opp sikringsskapet og tok strømmen.

Fortsatt fattige

De to unge fikk støtte av blant andre stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap), katolsk prest Frode Eikenes og en rekke andre mennesker som møtte opp.

— Det er ufattelig viktig at vi som er imot dette viser det med slike markeringer, sier Henriksen.

— Dette er ren rasisme som vi ikke kan godta at noen utsettes for. De er her for å be om hjelp, og det utfordrer oss å se dem. Men om vi kaster dem ut, så vil de være et annet sted. Fortsatt like fattige, sier Eikenes.

Hatretorikk

Leder for Stiftelsen Arkivet, Aslak Brekke, holdt hovedappellen under møtet.

— Det er lov å ha ulike meninger om tigging og om de skal være her i landet. Men vi må være tydelige på at vi ikke ønsker angrep mot menneskeverdet, sa Brekke.

Han mener dette er ren rasisme og trakk paralleller til krigen da jøder, sigøynere, homofile og handikappede ble utsatt for folkedrap.

— Dette begynte med at hatretorikken florerte. Ordene vi bruker mot hverandre er etter hvert slik vi begynner å behandle hverandre, sa Brekke og henviste til diskusjonene som foregår på nettet omkring romfolket i Kristiansand.

Hat mot et folk

Etter at Fædrelandsvennen skrev om angrepet mot romfolket, har det vekket stort engasjement.

— Dette handler ikke om et hat mot tiggerne. Det handler om et hat mot romfolk som folkegruppe. Derfor er det viktig å stå sammen og holde respekten for alles menneskeverd høyt, sier Petter Grønås som tok initiativ til møtet sammen med den ortodokse presten Christoforos Schuff

Mandag formiddag ble politiet orientert om hendelsene mot romfolket av Schuff. Politiet ville likevel ikke starte etterforskning.

— Schuff hadde få opplysninger til oss. Vi trenger å vite mer enn at det var to gjerningsmenn, sier Kjell Erik Eriksen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Uten vitneforklaringer vil det være vanskelig å starte etterforskning i en trusselsak som mangler tekniske spor.