KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett satt en 37 år gammel nederlandsk statsborger tiltalt for å ha smuglet inn to kilo amfetamin til Norge. Selv mener den tiltalte at han er utsatt for et komplott. To andre personer er involvert i saken. For den ene er saken henlagt. Den andre sitter i nederlandsk fengsel i påvente av utlevering til Norge.

— Denne personen kunne ha avklart hele saken for han som nå sitter tiltalt. Og så får vi vite i retten at politiet i Agder ikke hadde råd til å reise til Nederland for å avhøre ham, sa advokat Sveinung Søndervik Johnsen i sin prosedyre i tingretten tirsdag ettermiddag.

Også den tiltalte beklaget sterkt at politiet ikke hadde gjennomført avhør av hans kamerat, noe som kunne bygd opp om hans uskyld i saken, hevdet den tiltalte.

Det var i januar i år tre nederlendere, i to forskjellige biler, ble stoppet av tollvesenet i Kristiansand for kontroll etter ankomst med danskeferja.

Hunden markerte ikke

I bilen til den tiltalte nederlederen lå det en boks med to kilo amfetamin innpakket på en slik måte at selv ikke narkotikahunden til tollvesenet markerte at her fantes det narkotika.Litt senere etter ankomsten ble også tiltaltes to kamerater stoppet av tollvesenet. De fikk forlate kaien, men ble senere påtruffet og observert av tollerne ved en bensinstasjon på Fidjane, vest for Kristiansand. De to ble da innbrakt. Den ene klarte å stikke fra tollvesenet, men sitter nå i fengsel i Nederland.

Tredjemann, 37-åringen som var i tingretten tirsdag, ble også pågrepet. Etter en ny undersøkelse av bilen ble narkotikapartiet funnet.

Fingeravtrykk

I retten hevdet statsadvokat Jostein Johannessen at når det blant annet ble funnet fingeravtrykk på boksen med narkotika i bilen til tiltalte, måtte han knyttes opp til smuglingen. Selv hevder den tiltalte at dette må bero på tilfeldigheter, og at han overhode ikke skulle smugle stoff. Han hevdet med bestemthet at andre må ha plassert narkotika i bilen hans.

Advokat Sveinung Søndervik Johnsen understreket at hans klient ikke hadde interesse av å smugle narkotika, fordi han var på vei til Bergen for å jobbe. Forskjellige tekstmeldinger som ble lagt fram for retten ble tolket på vidt forskjellige måter av aktor og forsvarer.